Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Do bratislavského parlamentu kandiduje 284 uchádzačov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Na desať miest v mestskom zastupiteľstve za Petržalku je až 79 kandidátov. Nasleduje Ružinov, kde je 44 uchádzačov, do mestského parlamentu sa však môžu prebojovať siedmi.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Do bratislavského mestského zastupiteľstva kandiduje podľa zatiaľ neoficiálneho zoznamu 284 kandidátov, z toho 69 žien a 215 mužov. V mestskom parlamente bude v nasledujúcom volebnom období (2018 - 2022) sedieť 45 poslancov, teda rovnaký počet ako v súčasnosti.

Na desať miest v mestskom zastupiteľstve za Petržalku je až 79 kandidátov. Nasleduje Ružinov, kde je 44 uchádzačov, do mestského parlamentu sa však môžu prebojovať siedmi. V Starom Meste je 38 kandidátov, mestskými poslancami sa stanú však len štyria z nich. Rovnaký počet mandátov v zastupiteľstve bude mať aj Nové Mesto, kde kandiduje na poslanca hlavného mesta 23 ľudí. Na tri miesta v zastupiteľstve za Karlovu Ves je 16 kandidátov.

Zhodne po 14 kandidátov majú Podunajské Biskupice a Rača, obe mestské časti majú po dvoch zástupcoch v mestskom parlamente. V Dúbravke je 12 kandidátov, medzi mestských poslancov sa však môžu dostať len traja. Nasleduje Vrakuňa, ktorá ma v zastupiteľstve dvoch poslancov, na ich post kandiduje 11 uchádzačov.

Zvyšné mestské časti majú po jednom zástupcovi v mestskom parlamente. V Devínskej Novej Vsi o toto kreslo zabojujú siedmi, v Čunove piati, v Devíne traja a v Rusovciach dvaja kandidáti. Zhodne po štyroch uchádzačov majú mestské časti Vajnory, Lamač, Záhorská Bystrica a Jarovce.

Kandidáti na primátorov, starostov a komunálnych poslancov či strany, ktoré ich navrhujú, mali v utorok (11.9.) posledný deň na podanie kandidačnej listiny pre novembrové komunálne voľby. Voľby budú v sobotu 10. novembra, kampaň už beží a skončí sa 48 hodín predo dňom hlasovania.

Volebné obvody a počet poslancov volených v 17 mestských častiach Bratislavy určilo mestské zastupiteľstvo podľa podielu počtu obyvateľov mestskej časti na celkovom počte obyvateľov Bratislavy. Počet obyvateľov Bratislavy bol ku koncu roka 2017 podľa Štatistického úradu SR 429.564.