Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Odborári nesúhlasia s nižšou dotáciou pre DPB, varujú aj pred štrajkom

Ilustračné foto. Foto: dpb.sk

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na to upozornili predsedovia troch odborových združení pôsobiacich pri DPB.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Navrhovaný rozpočet Bratislavy môže mať v prípade jeho schválenia za následok zníženie miezd zamestnancov Dopravného podniku Bratislava (DPB), ich prepúšťanie či ohrozenie pravidelnej údržby dopravných prostriedkov MHD. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na to upozornili predsedovia troch odborových združení pôsobiacich pri DPB.



Odborárom prekáža, že na bežné výdavky, prevádzkové potreby, je pre DPB navrhovaných o zhruba 3,5 milióna eur menej v porovnaní s rokom 2014. Vedenie mesta však podľa ich slov požaduje od dopravného podniku zachovanie rovnakého objemu výkonov, približne 45 miliónov vozokilometrov ako v predchádzajúcom roku. "Nechceme od mesta viac, len za objednané vozokilometre spravodlivú dotáciu. Za výkony zaplatiť ekonomicky oprávnené náklady, ako o tom hovorí aj Rámcová zmluva medzi DPB a magistrátom," uviedol Július Orbán predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu (ZO IOZ) divízia Autobusy.

Ako tvrdí, samospráva si nemôže dovoliť na základe tejto zmluvy, ktorá bola uzatvorená z dôvodu čerpania eurofondov, znižovať vozokilometre, pretože by jej hrozili sankcie z Európskej únie. Taktiež upozornil, že magistrát si do dnešného dňa oficiálne neobjednal ani jeden vozokilometer.



Predseda ZO IOZ Elektrické dráhy, Technická infraštruktúra Peter Golej upozorňuje, že takto poddimenzovaná prevádzková dotácia môže mať negatívny dosah na kvalitu verejnej dopravy v Bratislave a zníženie sociálnych istôt pre zamestnancov dopravného podniku. Nespokojnosť pracovníkov môže podľa odborárov vyústiť aj do štrajku. "Vidíme reálnu hrozbu tohto štrajku, ale my nechceme takéto riešenie," podotkol Golej. Podľa Orbána odborári vyvinuli iniciatívu a oslovili všetky poslanecké kluby. "Požiadali sme ich o pomoc a súčinnosť, aby dotáciu pre DPB na bežný transfer na prevádzkové potreby navýšili minimálne o zhruba 3,5 milióna eur," povedal. Zároveň uviedol, že písomne oslovili aj všetkých starostov bratislavských mestských častí a požiadali ich, aby toto zvýšenie odporučili na mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva 9. apríla. Odborári tvrdia, že s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom o tomto probléme dvakrát rokovali, no neúspešne. "Vyzvali sme ho, že ak má podozrenie na zlé hospodárenie v DPB, nech vykoná audit," skonštatoval Orbán.





Ako dodal predseda Bratislavského odborového zväzu vodičov MHD Ján Mikulič, odborári sa spoliehajú aj na to, s akým hromadným pozmeňovacím návrhom k rozpočtu prídu poslanecké kluby. Už minulý týždeň totiž avizovala predsedníčka poslaneckého klubu Bratislava Inak Katarína Augustinič, že v jej klube chcú pripraviť pozmeňovací návrh tak, aby DPB dostal viacej peňazí na bežnú prevádzku. "V tomto smere to závisí aj od poslancov, ako sa dohodnú," dodal Mikulič.