Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Drotári vystavujú v Bratislave zvieratá i postavy v ľudskej veľkosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Všetky exponáty sú vytvorené klasickými aj novátorskými technikami z pozinkovaného, čierneho, pozláteného alebo postriebreného drôtu s priemerom ako vlas až po 2,5 centimetra.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Tretí ročník výstavy pod názvom Galéria Drotárie je opäť v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Pripravila ju Spoločnosť Ferdinanda Martinenga s autormi a predstavuje tradíciu a umeleckú súčasnosť v drotárskej tvorbe.

"Tohto roku máme vysoký počet 41 umelcov z celého Slovenska, ktorí vystavujú svoje diela. Máme tu veľmi cenné drôtené postavy v životnej veľkosti, ktoré robil pán Jurovatý starší. Jedna sekcia je historická, aby sme ukázali ľuďom, z čoho drotárstvo vzniklo. Tam sú drôtené vešiaky, opletené keramické nádoby, ktoré boli prasknuté a drotári ich opravovali spevňovaním. Návštevníci tu môžu vidieť krošňu, v ktorej si drotár na chrbte nosil náradie, plechy, kliešte, drôty," pre TASR povedal kurátor výstavy Jozef Šabo.

Podľa neho výstava je vhodná pre všetkých a myslí si, že najviac sa potešia deti. Nájdu tam drôtožrúta, kohútov, ryby, chobotnicu, kozu, slona, páva – všetko z drôtu. Ale aj dámy si tam prídu na svoje, pretože je tam veľa šperkov.

Všetky exponáty sú vytvorené klasickými aj novátorskými technikami z pozinkovaného, čierneho, pozláteného alebo postriebreného drôtu s priemerom ako vlas až po 2,5 centimetra, z ktorého je upletený trojmetrový strom. Na ňom sa podieľalo šesť umelcov a ďalšie štyri drotárky ho ovenčili sovou, chrústami, muchami a iným hmyzom i zvieratkami. Okrem priestorových objektov rôznych veľkostí sú vo výbere diel závesné drôtené obrazy i veľké nástenné hodiny.

Výstava potrvá do 25. septembra, aby si ju mohli pozrieť aj školské kolektívy.