Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Bratislava

I. NESROVNAL: Krajiny EÚ nemajú lepšiu alternatívu než spoluprácu

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal poukázal na to, že ak má byť snaha o prekonanie súčasných problémov v EÚ úspešná, musia mať členské krajiny viac sebavedomia a odvahy.


Bratislava 14. septembra (TASR) – Aby bol bratislavský summit lídrov EÚ úspešný, musia mať jeho výsledky jednomyseľnú podporu, ktorá sa odrazí aj v konkrétnych efektívnych riešeniach v prospech obyvateľov únie. Myslí si to primátor hostiteľského mesta piatkového summitu EU, šéf bratislavskej samosprávy Ivo Nesrovnal.

"Iba spoločné odhodlanie môže posunúť EÚ dopredu," vyjadril presvedčenie primátor Bratislavy, ktorý v tejto súvislosti skonštatoval, že členské krajiny EÚ ani nemajú lepšiu alternatívu ako spoluprácu. "Aj napriek možným chybám a nedostatkom je EÚ najlepším rámcom európskej spolupráce," vysvetlil.

Zároveň však poukázal na to, že ak má byť snaha o prekonanie súčasných problémov v EÚ úspešná, musia mať členské krajiny viac sebavedomia a odvahy na zápas s egoizmom a populizmom. A túto odvahu a sebavedomie pretaviť do neľahkých rozhodnutí. "Ak nerezignujeme na vôľu a odvahu hľadať a prijímať aj ťažké, nielen ľúbivé rozhodnutia, budeme mať pevnejšiu pôdu pod nohami," upozornil Nesrovnal, pričom poukázal na exaktný príklad z Bratislavy. "V Bratislave sme pristúpili namiesto nekoncepčných opráv dier na cestách ku kompletným rekonštrukciám celých úsekov komunikácií. Napriek tomu, že sme museli vydržať obdobie obmedzení, ktoré vytvárali zápchy, dnes je rozdiel v cestnej infraštruktúre hlavného mesta už jasne viditeľný," povedal.

Z pohľadu hlavného mesta vyjadril radosť, že práve Bratislava môže hostiť tento, neformálny, no dôležitý summit krajín EÚ. "Zvyšuje to prestíž nášho hlavného mesta, ktoré má určite čo ukázať," uviedol Nesrovnal.