Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Nesrovnal: Vstup šéfa BSK do volebnej kampane považujem za nevhodný

Na archívnej snímke primátor hlavného mesta Bratislava Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Pavol Zachar

Droba v pondelok vyhlásil, že schválenie spustenia celomestskej parkovacej politiky v Bratislave tesne pred novembrovými komunálnymi voľbami by bolo najhoršie možné riešenie.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Vstup predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu do volebnej kampane je nevhodný. Tvrdí to primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, ktorý tak reaguje na pondelkové Drobove vyhlásenie k celomestskej parkovacej politike v Bratislave. Na margo slov šéfa BSK zároveň uviedol, že mu tiež neradí, kedy a aké materiály má predkladať Zastupiteľstvu BSK.

Droba v pondelok vyhlásil, že schválenie spustenia celomestskej parkovacej politiky v Bratislave tesne pred novembrovými komunálnymi voľbami by bolo najhoršie možné riešenie. Nesrovnala preto vyzval, aby opätovný návrh na spustenie regulácie parkovania stiahol z rokovania štvrtkového (27.9.) bratislavského mestského zastupiteľstva.

"Droba vo svojej volebnej kampani pred necelým rokom dookola rozprával o tom, ako parkovaciu politiku prijať treba, pretože je to jeden z mála nástrojov mesta na regulovanie dopravy v meste. Parkovaciu politiku majú v programe takmer všetci relevantní kandidáti na primátora. Zrejme niekomu ušiel podstatný fakt, a to, že parkovaciu politiku schválili mestskí poslanci už v decembri 2016, a to hlasmi 27 poslancov," uviedol pre TASR Nesrovnal, ktorý chce primátorsky post obhájiť v novembrových komunálnych voľbách. K príprave spustenia bratislavskej parkovacej politiky podľa neho chýba len posledný formálny krok, a to schválenie zmeny štatútu v zastupiteľstve. "Na jeho schválenie sú potrebné aj hlasy tých mestských poslancov, ktorí síce o potrebe spustenia pravidiel parkovania v kampani rozprávajú, schváliť to však, paradoxne, odmietajú. Toto hlasovanie ukáže, či títo poslanci berú svoju prácu pre Bratislavčanov vážne, alebo zbierajú iba lacné volebné body," podotkol Nesrovnal.


Droba však tvrdí, že treba získať podporu, keď nie jednohlasnú, tak aspoň dostatočne veľkú, pre dobrý a komplexný nový návrh. Regulácia parkovania, ktorú navrhuje spustiť súčasný bratislavský primátor, by podľa Drobu nemala byť prijímaná, lebo je okolo toho množstvo netransparentnosti a rozruchu. "Už samotný fakt, že 11-krát bola tá istá verzia predkladaná na mestské zastupiteľstvo, pre mňa vzbudzuje absolútnu nedôveru," skonštatoval šéf BSK. Zároveň vyzval všetkých kandidátov na primátora Bratislavy, aby pred voľbami verejne prisľúbili, že sa v prípade zvolenia do funkcie budú parkovacej politike venovať ako svojej priorite.

Parkovacia politika v Bratislave platí od decembra 2016 zatiaľ len na papieri. Schválenie jej spustenia sa nedarí presadiť primátorovi v mestskom zastupiteľstve opakovane. Aby sa nové pravidlá parkovania v Bratislave stali realitou, je totiž potrebné prijať dodatok štatútu hlavného mesta.