Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

Kino Lumiére premietne film o slávnej piesni L. Cohena Hallelujah

Na snímke kinosála K4 kina Lumiére v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Snímku Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song (2021) režisérskej dvojice Daniel Geller a Dayna Goldfine premietne na jedinej projekcii v stredu 10. apríla o 20.00 h v cykle Music & Film.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére uvedie film o jednej z najznámejších piesní kanadského pesničkára, básnika a prozaika Leonarda Cohena. Snímku Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song (2021) režisérskej dvojice Daniel Geller a Dayna Goldfine premietne na jedinej projekcii v stredu 10. apríla o 20.00 h v cykle Music & Film. Projekcia sa koná pri príležitosti tohtoročných 90. nedožitých Cohenových narodenín a 40. výročia vzniku piesne. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Filmový dokument, ktorý uvedie kino ako jediné na Slovensku, tvoria tri línie. Život a Cohenove osudové stretnutia, niekoľko rokov práce na piesni Hallelujah a jej dramatická cesta od odmietnutia nahrávacou spoločnosťou k hitu na vrchole rebríčka. "Výrobu tohto filmu Cohen schválil rok pred svojou smrťou a diváci v ňom uvidia mnoho doteraz nezverejnených archívnych materiálov vrátane Cohenových osobných zápisníkov, denníkov a fotografií, záznamov z vystúpení a mimoriadne vzácnych zvukových nahrávok a rozhovorov," približuje SFÚ.

Pieseň Hallelujah vznikla v roku 1984. Napísal a nahral ju Cohen, ale vyšla na albume len v Spojenom kráľovstve, nie v USA. "Na svojich koncertoch ju hrával Bob Dylan, na tribute album Leonarda Cohena ju naspieval John Cale a v 90. rokoch svoju verziu naspieval Jeff Buckley. Mnoho ľudí ju po prvý raz počulo práve v jeho podaní a myslelo si, že je jeho. Keď odznela v Shrekovi v podaní Rufusa Wainwrighta, bol to celosvetový ošiaľ," osvetľuje kontext piesne Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film.

Snímka je inšpirovaná knihou Alana Lighta The Holy or the Broken: Leonard Cohen, Jeff Buckley & the Unlikely Ascent of Hallelujah, ktorá vyšla v roku 2013. Podľa režisérky Dayny Goldfine bolo cieľom tvorcov vytvoriť jemný portrét umelca a piesne. "Chceli sme dať divákom povolenie, tak ako to urobil Leonard, interpretovať pieseň podľa toho, ako to v danom momente alebo kedykoľvek inokedy cítia. Chceme, aby prišli na vlastné závery. Moja interpretácia piesne sa mení s mojou náladou, alebo mojím dňom či obdobím môjho života," dodala režisérka filmu, ktorý uviedol MFF Benátky 2021, ale do našich kín sa nedostal.