Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Mesto zjednotí časy regulácie v zónach PAAS, prvou bude Tehelné pole

Na snímke vyhradené parkovanie pre rezidentov PAAS v zóne Tehelné pole v bratislavskej mestskej časti Nové mesto 4. januára 2022. Foto: TASR Jaroslav Novák

K novým pravidlám vo viacerých zónach pristupuje hlavné mesto na základe vyhodnotenia ich fungovania a tiež spätnej väzby obyvateľov.

Bratislava 22. marca (TASR) - Hlavné mesto pripravuje zjednotenie časov regulácie v zónach systému Bratislavského parkovacieho asistenta (PAAS). Prvou zónou celomestského parkovacieho systému, v ktorej dôjde k zmene, je Tehelné pole v Novom Meste. Zmena začne platiť v pondelok (25. 3.). Informuje o tom na sociálnej sieti.

V lokalite Tehelné pole tak bude po novom čas regulácie od 8.00 do 24.00 h, a to od pondelka do nedele. Znamená to, že návštevníci zóny budú parkovať od polnoci do 8.00 h zadarmo, v čase od 8.00 h do polnoci za nezmenenú hodinovú tarifu 1,50 eura.

"Zóna ostáva vzhľadom na vysokú vyťaženosť počas podujatí na štadiónoch spoplatnená aj počas víkendu," podotýka magistrát. V súčasnosti platí regulácia od 00.00 do 24.00 h.

Pri zmene časovej tarify prihliadala samospráva aj na požiadavky obyvateľov danej lokality, ktorým sa tým zníži objem spotrebovaných hodín z návštevníckej parkovacej karty. V neposlednom rade sa zjednotí čas so susednou staromestskou zónou SM1 a SM0. Podobnú zmenu avizuje samospráva aj v Ružinove v lokalite Nivy. Tým dôjde k zjednoteniu časov v zónach v širšom centre, kde je nápor na parkovacie kapacity väčší aj počas dňa.

K novým pravidlám vo viacerých zónach pristupuje hlavné mesto na základe vyhodnotenia ich fungovania a tiež spätnej väzby obyvateľov.

V zónach, kde je vysoká občianska vybavenosť, inštitúcie či firmy a nápor na parkovanie aj počas dňa (centrum a širšie centrum mesta), bude čas regulácie parkovania od 8.00 do 24.00 h.

V zónach, kde je primárne obytná funkcia a občianska vybavenosť, inštitúcie či firmy v menšej miere, bude čas regulácie parkovania počas pracovných dní od 12.00 do 24.00 h. Tento čas regulácie majú napríklad lokality Dvory IV, V a VI v Petržalke, lokalita Biely kríž v Novom Meste či Štrkovec v Ružinove. Avizovaný je aj pre Krasňany v Rači. "Tento čas regulácie kladie dôraz na reguláciu najmä v poobedných a večerných hodinách, kedy v zónach parkuje najviac rezidentov," podotýka magistrát.

V zónach s takmer výhradne obytnou funkciou bude čas regulácie parkovania od 14.00 do 24.00 h, napríklad v pripravovanej zóne v Karlovej Vsi či Dúbravke.

Pre obyvateľov s trvalým pobytom kdekoľvek v Bratislave je naďalej k dispozícii možnosť využitia bonusovej karty. S ňou môžu parkovať bezplatne dve hodiny každý deň vo väčšine zón.