Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

O dodávku tepla v Starom Meste môže prísť viac ako 2000 domácností

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Aktuálna zmluva medzi Starým Mestom a Termmingom pritom vyprší koncom tohto mesiaca

Bratislava 3. novembra (TASR) – O dodávku tepla v bratislavskom Starom Meste môže od začiatku decembra prísť viac ako 2000 domácností. Podľa hovorkyne mestskej časti Nory Gubkovej starosta Radoslav Števčík musí do piatka 6. novembra doriešiť právny a vecný stav týkajúci sa rozhodnutia staromestských poslancov nepredĺžiť prenájom tepelno-energetických zariadení pre spoločnosť Termming do roku 2025.

Aktuálna zmluva medzi Starým Mestom a Termmingom pritom vyprší koncom tohto mesiaca a hrozí tak, že niektorí Staromešťania môžu od decembra prísť o dodávku tepla. "Prvoradé je zabezpečiť od 1. decembra dodávky tepla pre viac ako 2000 domácností," skonštatovala pre TASR Gubková. Starosta Števčík podľa jej slov preto v týchto dňoch rokuje s dotknutými stranami.

Niektorí obyvatelia sú rozhodnutím poslancov pobúrení. Na sociálnej sieti už založili skupinu, v ktorej upozorňujú na hrozbu, že niektorí Staromešťania môžu už o pár týždňov prísť o dodávku tepla do svojich domovov. "Nebude to nejaký omyl? Mne sa nechce veriť, že by takto bezohľadne nechali ľudí bez kúrenia," uviedla v tejto skupine Hana. "V septembri to schválili a v októbri zrušili. To nedáva zmysel," skonštatovala zas Lucia.

Miestni poslanci svoje minulotýždňové rozhodnutie ale zdôvodnili práve sťažnosťami občanov dotknutých bytových domov, ktorí mali upozorňovať na vysokú cenu tepla stanovenú Termmingom. Niektorí obyvatelia Starého Mesta podľa poslancov vnímali postavenie tejto spoločnosti aj ako zbytočný medzičlánok medzi priamym dodávateľom tepla, spoločnosťou Bratislavská teplárenská a konečným spotrebiteľom. Poslanci pritom ešte v septembri schválili úpravu zmluvných podmienok s Termmingom, kde sa doba nájmu určila na desať rokov od 1. decembra 2015 do 30. novembra 2025. Predmetom nájmu boli tepelno-energetické zariadenia zverené do správy Starého Mesta, ktoré teplárenská spoločnosť užíva za účelom výroby, rozvodu a dodávky tepla pre ústredné kúrenie či na prípravu teplej vody.

Števčík minulý týždeň uviedol, že nikto počas desaťročnej existencie zmluvy s Termmingom doteraz neupozornil na problém s cenou. "Až po schválení a podpísaní uznesenia sa ozvali obyvatelia, ktorí argumentovali, že cena je privysoká," podotkol starosta. Oproti Bratislavskej teplárenskej je podľa jeho slov táto cena vyššia o 17 percent. "Obyvatelia pôvodne tvrdili, že až o 40 či 50 percent, čo nie je pravda," doplnil Števčík. 

Starosta ešte koncom októbra tvrdil, že sa zatiaľ nepodarilo nájsť partnera, ktorý by bol z pohľadu dodávateľa tepla pre obyvateľov výhodnejší. Podľa jeho slov Bratislavská teplárenská odmietla prevziať do svojej správy a prevádzky dotknuté tepelno-energetické zariadenia.

Zodpovedný zástupca pre tepelnú energetiku spoločnosti Termming Jozef Smolka na ostatnom zastupiteľstve uviedol, že budú postupovať v súlade so zmluvou, kde sa lehota nájmu končí 30. novembra. "Očakávam, že vyzveme mestskú časť na odovzdanie technológií a priestorov a k 30. novembru budeme pripravení začať ďalší krok, a to je vysporiadanie majetku v lehote šesť mesiacov," povedal s tým, že sú ale pripravení rokovať.