Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Okresný súd zamietol návrh na konkurzné konanie majetku Majáka nádeje

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídlila nezisková organizácia Maják nádeje na Karpatskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nové vedenie Starého Mesta sa v súčasnosti zoznamuje s celou kauzou okolo organizácie, ktorá v minulosti vznikla na pomoc týraným matkám s deťmi či obetiam domáceho násilia.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Majetok neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici v bratislavskom Starom Meste do konkurzu nepôjde. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I, ktorý návrh na vyhlásenie konkurzného konania zamietol v celom rozsahu. Rozhodnutie zatiaľ právoplatné nie je. Podanie ešte na jar tohto roka iniciovala spoločnosť Vigi Trade, s.r.o.

"Okresný súd Bratislava I v konaní o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka Maják nádeje v likvidácii rozhodol po ukončení dokazovania uznesením o zamietnutí návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka neziskovej organizácie v likvidácii," uviedol pre TASR Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave.

Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné. "Plynie lehota na podanie odvolania, ktoré je oprávnená podať ktorákoľvek strana sporu," poznamenal Adamčiak. Bližšie informácie však v súčasnosti nie je podľa neho možné poskytovať. "Vzhľadom na skutočnosti, že konanie vo veci prebieha, nie je možné poskytnúť viac informácií z dôvodu ochrany procesných práv strán sporu," doplnil Adamčiak.

Nové vedenie Starého Mesta sa v súčasnosti zoznamuje s celou kauzou okolo organizácie, ktorá v minulosti vznikla na pomoc týraným matkám s deťmi či obetiam domáceho násilia. "Starostka sa momentálne oboznamuje so spisom a radí sa s právnou kanceláriou," povedal Matej Števove z referátu komunikácie s verejnosťou staromestského miestneho úradu. Keď to bude aktuálne, bude starostka Zuzana Aufrichtová pripravená o ďalšom postupe informovať. TASR sa so spoločnosťou Vigi Trade zatiaľ skontaktovať nepodarilo.

Nezisková organizácia Maják nádeje vznikla na pomoc týraným matkám s deťmi, obetiam domáceho násilia či bez strechy nad hlavou. Majetkovým vkladom mestskej časti do projektu bola budova na Karpatskej ulici, ktorá ju organizácii predala v roku 2002 za symbolických vtedajších 100 korún. Partnerom v projekte bolo občianske združenie Priatelia, teda bývalá Nadácia Markíza. Konaním riaditeľa a štatutára organizácie však vznikol dlh vo výške 600.000 eur, mestská časť dlhodobo poukazuje na ďalšie neoprávnené výdavky a defraudáciu peňazí.

Neskôr bol vydaný príkaz na exekúciu a vyhlásená verejná dražba, ktorej niekoľko kôl bolo neúspešných, keďže sa do nich nikto neprihlásil. Bratislavský Krajský súd neskôr rozhodol, že mestská časť bude likvidátorom neziskovej organizácie a okresný súd v októbri 2017 rozhodol o zastavení exekúcie predmetnej budovy, keď nadobudlo právoplatnosť jeho uznesenie, voči ktorému sa v zákonnej lehote nikto oprávnený neodvolal. Predmetná budova tak zostala v majetku Majáka nádeje, ktorého je mestská časť likvidátorom.

Nezisková organizácia je síce od leta 2016 zrušená, spoločnosť je ale potrebné zákonne zlikvidovať. Zároveň je potrebné vyriešenie dlhov voči veriteľom, keďže neboli uhradené niektoré služby, pokuty či prehraté súdne spory. V súvislosti s kauzou sú zároveň vedené dve trestné konania.