Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Petržalčania sa môžu registrovať do pilotného parkovacieho systému

Petržalka. Foto: TASR/Michal Svítok

Nepetržalčania, ktorí chcú využívať výhody systému, budú mať dve možnosti. V Ohlasovni pobytu si môžu prehlásiť trvalý pobyt, zároveň im umožní MČ prihlásiť sa na tzv. administratívny trvalý pobyt.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa môžu od utorka registrovať elektronicky do pilotného parkovacieho systému. Ten začne v mestskej časti platiť od novembra. Petržalčania tak môžu urobiť na novej webovej stránke www.parkovanievpetrzalke.sk. Od 15. októbra sa budú môcť zaregistrovať aj osobne na miestnom úrade. Mestská časť zároveň zriadila špeciálne informačné telefónne číslo + 421 911 796 797.

"Na telefónnom čísle sa budú môcť obyvatelia informovať viac o registrácii do parkovacieho systému. Pri vstupe na miestny úrad im tiež budú k dispozícii dvaja zamestnanci, ktorí vysvetlia všetky podrobnosti o petržalskom parkovacom systéme," priblížila Mária Halašková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Na webovej stránke zároveň samospráva odpovedá aj na najčastejšie kladené otázky.

Nepetržalčania, ktorí chcú využívať výhody systému, budú mať dve možnosti. V Ohlasovni pobytu si môžu prehlásiť trvalý pobyt, zároveň im od polovice októbra umožní mestská časť prihlásiť sa na tzv. administratívny trvalý pobyt (TP). Takúto možnosť bude mať osoba, ktorej vlastník bytu, v ktorom býva, nechce umožniť prihlásiť si v tomto byte trvalý pobyt. V takomto prípade bude mať administratívny TP v byte, ktorý patrí Petržalke. "Jedinou podmienkou bude presmerovanie si pošty na adresu, kde takýto záujemca reálne býva," poznamenala Halašková.

Najväčšia bratislavská mestská časť využíva možnosť zaviesť vlastný pilotný parkovací systém v medziobdobí, kým začne v roku 2021 platiť schválená celomestská parkovacia politika. Petržalčania by mohli parkovať bezplatne 24 hodín denne sedem dní v týždni. Obyvatelia bez trvalého pobytu v Petržalke budú môcť bezplatne parkovať len počas dňa, teda medzi 8.00 a 18.00 h a počas víkendov. V noci bude pre nich parkovanie spoplatnené sumou jedno euro za každú začatú hodinu, resp. budú musieť parkovať mimo vyhradených parkovacích miest.

Samospráva začne pilotný parkovací systém zavádzať najprv v lokalite Dvory, postupne bude nabiehať na celom území mestskej časti. V prvej etape budú vyznačené dočasné parkovacie miesta na parkoviskách po novom už modrou farbou. V ďalších etapách sa pridajú aj kolmé parkovacie miesta a miesta na parkovanie pri cestách.