Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Primátor I. Nesrovnal mení návrh o úprave dane z nehnuteľností

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Oproti pôvodnému sa znižuje daňové zaťaženie na byty a stavby na bývanie. Nesrovnalov prvotný návrh na 100-percentné zvýšenie odmietli viaceré mestské časti.


Bratislava 4. novembra (TASR) - Primátor Ivo Nesrovnal upravil po zohľadnení pripomienok svoj návrh na úpravu dane z nehnuteľností v hlavnom meste. Oproti pôvodnému sa znižuje daňové zaťaženie na byty a stavby na bývanie. Nesrovnalov prvotný návrh na 100-percentné zvýšenie odmietli viaceré mestské časti. Naopak, navýšiť by sa mali dane zo stavebných pozemkov tak, aby sadzba motivovala k čo najrýchlejšiemu dokončeniu stavby.

Rokovania o návrhu prebiehajú už od septembra a naďalej pokračujú. O všeobecnom záväznom nariadení Nesrovnal v utorok (3.11.) hovoril s predsedami poslaneckých klubov a starostami mestských častí. Financie, ktoré mesto vyberie na dani z nehnuteľnosti, sa delia v pomere 50 ku 50 medzi mesto a mestské časti. Očakáva sa, že zmena dane z nehnuteľností by mohla priniesť asi sedem miliónov eur.

Primátor by chcel okrem zvýšenia dane zvýšiť aj počet ľudí, ktorí dostanú zľavu. "Stále presadzujem zvýšenie počtu občanov, ktorí budú mať nárok na 50-percentnú zľavu z dane z nehnuteľnosti. Poslancom a starostom som predstavil model, v ktorom navrhujem zníženie dane už od 62 rokov, oproti súčasnej vekovej hranici nad 70 rokov," pripomenul.

Návrhu úpravy dane z nehnuteľnosti sa bude vo štvrtok (5.11) opäť venovať mestská rada, následne sa uskutoční aj mimoriadne rokovanie finančnej komisie mestského zastupiteľstva. O finálnom návrhu riešenia sa bude diskutovať na novembrovom mestskom zastupiteľstve 19. novembra.