Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

Projekt Petržalské konto prináša možnosť úhrady poplatkov online

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Bratislavská Petržalka spustila nový projekt Petržalské konto, ktorým sa snaží odbremeniť obyvateľov i úradníkov od "papierovej byrokracie".

Bratislava 8. apríla (TASR) - Bratislavská Petržalka spustila nový projekt Petržalské konto, ktorým sa snaží odbremeniť obyvateľov i úradníkov od "papierovej byrokracie". Po registrácii môžu daňoví poplatníci uhradiť miestne dane online. Nateraz sa to týka úhrady dane za psa, pribudnúť by mali aj ďalšie daňové služby vyplývajúce zo zákona, napríklad za užívanie verejného priestranstva.

"Vzhľadom na uvedenie prvej, stále čiastočne testovacej verzie, je nateraz možné cez Petržalské konto uhradiť len daň za psa. Postupne však budeme pridávať ďalšie služby a vylepšenia," konštatuje Martin Bodický z referátu inovácií petržalského miestneho úradu.

Okrem zjednodušenia registrácie a platby prináša nový systém aj výhodu v podobe nižších poplatkov. Zatiaľ čo pri platbe osobne na miestnom úrade alebo pošte zaplatí majiteľ za psa poplatok na tento rok vo výške 50 eur, pri úhrade online cez Petržalské konto zaplatí "len" 45 eur. Nevzťahuje sa to na držiteľov ŤZP preukazu, osamelých seniorov s príjmom do výšky životného minima alebo majiteľov psov v rodinnom dome, keďže tí platia zvýhodnený ročný poplatok vo výške 17 eur.

Návrhy na vylepšenie systému môžu užívatelia Petržalského konta zasielať elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy inovacie@petrzalka.sk. V súčasnosti ponúka systém platbu cez QR kód, čoskoro by mal byť napojený aj na štandardné platobné brány.