Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Bratislava

Školáci môžu súťažne kresliť či písať o ekológii v Bratislave

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Mestská knižnica totiž už po šiesty raz vyhlásila literárno-výtvarnú súťaž Bratislava, moje mesto.

Bratislava 18. januára (TASR) - Bratislavskí školáci môžu opäť kresliť či písať o hlavnom meste a popritom súťažiť. Mestská knižnica totiž už po šiesty raz vyhlásila literárno-výtvarnú súťaž Bratislava, moje mesto. Tento rok je témou ekológia a svoju vlastnú tvorbu môžu školáci knižnici posielať do konca apríla.

"Poslaním súťaže je podporiť fantáziu a tvorivosť detí a mládeže, rozvíjať ich vyjadrovacie schopnosti, podporiť vzťah k mestu, v ktorom žijú a upriamiť ich pozornosť na Bratislavu aj inak, ako sú navyknuté," vysvetľuje Zuzana Liptáková z bratislavskej mestskej knižnice.

Pri literárnych prácach si môžu školáci vybrať z troch žánrov. V katastrofickej alebo fantazijnej poviedke majú rozpovedať, ako sa z Bratislavy stalo jedno z mála miest na Zemi, ktoré ešte nezničila ekologická katastrofa. V úvahe alebo príbehu sa zase školáci majú zamyslieť nad tým, či svet dnes oni sami zachraňujú.

"Môže to byť spomienka, film alebo osoba, ktoré ich inšpirovali, aby sa starali o životné prostredie. Možno niektorí aj niečo naozaj robia pre dobro veci, niektorí nevedia, ako začať, niektorí nepovažujú znečistený svet za vážny problém," vysvetľuje Liptáková.

V poslednom žánri sa deti môžu stať ekoprimátorom. Napísať majú príhovor a vytvoriť nariadenie, ako by ako primátori ochraňovali prírodu.

Pri výtvarných prácach môžu školáci ľubovoľnou technikou alebo jej kombináciou vyjadriť myšlienku nášho mesta vo vzťahu k ekológii alebo k životnému prostrediu. "Môže to byť Bratislava zdevastovaná, ako výstraha, či plná zmien a návrhov, ako zlepšiť životné prostredie v našom meste. Oceníme originalitu, nápad a výtvarnú zručnosť," podotýka Liptáková.

Literárne práce by mali mať rozsah maximálne štyri strany A4, pri výtvarných to môže byť dielo jednotlivca alebo triedneho kolektívu.

Súťažné práce treba odovzdať do 30. apríla osobne alebo poštou na adresu Mestská knižnica v Bratislave, Klariská 16, 814 79 Bratislava.

Literárne práce možno poslať aj mailom na alexandra.duricova@mestskakniznica.sk. Slávnostné vyhodnotenie a ocenenie výhercov sa uskutoční v máji alebo v júni.