Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

SND opäť odhalí svoje divadelné tajomstvá

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Deň otvorených dverí má byť hlavne rodinným eventom, kde si na svoje prídu návštevníci od tých najmenších až po najstarších.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Slovenské národné divadlo, ktoré vstupuje do svojej 100. sezóny, opäť poodhaľuje divadelné tajomstvá. Pri príležitosti sobotného Dňa otvorených dverí v novej budove SND otvorilo dvere do všetkých priestorov, do ktorých sa verejnosť počas celého roka bežne nedostane. Návštevníci môžu zároveň nahliadnuť aj do umelecko-dekoračných dielní SND na Mliekarenskej ulici.

"V prvom rade by som chcela poďakovať našim divákom. Lebo v podstate bez našich divákov by divadlo nemohlo existovať. Dnes sa pre nich otvorili všetky dvere, diváci a návštevníci uvidia to, čo nemôžu vidieť počas celej sezóny," uviedla pre TASR Henrieta Borowiecka, riaditeľka Centra marketingu SND.

Deň otvorených dverí má byť hlavne rodinným eventom, kde si na svoje prídu návštevníci od tých najmenších až po najstarších. "Je to spôsob, ako deti viesť k umeniu, divadlu a ku kultúre ako takej," poznamenala. Detské pódium ponúka rôzne súťaže a divadelné a interaktívne predstavenia, ale napríklad aj tanečné workshopy či spoločné čítania.

Nechýba ani skúšanie kostýmov a prehliadka kostýmov zo Zlatého fondu SND, maľovanie na tvár a kreatívne dielničky a v neposlednom rade exkurzie do zákulisia divadla a navštíviť napríklad šatne či priestory, kde skúšajú baletní umelci. Návštevníci sa môže stretnúť so svojimi obľúbenými hercami a umelcami, odfotiť sa s nimi, vypýtať si autogram, alebo sa s nimi porozprávať.



Jednou z nich je aj herečka Zuzana Fialová, ktorá návštevníkov sobotným programom sprevádza. "Pociťujem mimoriadne slávnostné pocity aj vzhľadom na to, že to je to 100. výročie SND. A vidím za sebou tú plejádu, tisíce ľudí, ktorí za tých 100 rokov pracovali v tejto budove preto, aby prinášali pocity, zážitky a krásu divákom," skonštatovala Fialová.

Ako poznamenala, DOD je pre hercov vzrušujúcou chvíľou. "Ako keď k vám prvýkrát príde do obývačky návšteva. Keď príde do bytu, miesto toho, aby ste sa stretávali v kaviarni," zhodnotila Fialová.

Deň otvorených dverí sa však netýka len novej budovy SND, ale aj umelecko-dekoračných dielní na Mliekarenskej ulici. "To sú tie zaujímavé priestory, kde vznikajú úžasné kostýmy a scény, ktoré potom diváci vidia na doskách SND," doplnila Borowiecka. Záver podujatia bude patriť divadelnej Rozprávke o šťastnom konci v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí.