Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Bratislava

V Bratislave spustili do prevádzky novú balíkovú triediacu linku

Slavnostné spustenie novej balíkovej triediacej linky v priestoroch budovy Slovenskej pošty na Tomášikovej 54 v Bratislave. Podujatia sa zúčastnil generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek. V Bratislave 16. júna 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

Zariadenie v Bratislave nahradí 20 rokov starú technológiu, je výkonnejšie i úspornejšie.

Bratislava 16. júna (TASR) – Slovenská pošta (SP) dnes spustila do prevádzky doposiaľ najväčšiu plne automatizovanú balíkovú triediacu linku na Slovensku. Zariadenie v Bratislave nahradí 20 rokov starú technológiu, je výkonnejšie i úspornejšie. Pošta tak chce posilňovať svoje postavenie na perspektívnom balíkovom trhu.

"Táto linka je najmodernejšia na Slovensku. Keď porovnáme rýchlosť triedenia, je takmer desaťnásobne vyššia, ako bola predchádzajúca. Ak porovnáme kvalitu triedenia, dosahuje triediteľnosť viac ako 99 % a je viac ako šesťnásobne úspornejšia ako predchádzajúca," opísal generálny riaditeľ SP Tomáš Drucker.

Pozrite si galériu zo spustenia prevádzky:


Linka s dráhou 142 metrov dokáže spracovať až 8500 balíkov za hodinu. Každý balík je presne vytriedený za 24 až 28 sekúnd. Pôvodná zastaraná triediaca linka z roku 1994 dokázala reálne spracovať menej ako 1000 balíkov za hodinu s úspešnosťou vytriedenia nižšou ako 30 %.

Bratislavská linka je zároveň medzinárodným výmenným strediskom a v špičkách podľa Druckera cez poštu prejde 40.000 balíkov denne. "My máme ambíciu, aby toto číslo aj v dôsledku spolupráce s Čínou rástlo. Treba nastaviť kapacitu aj na najťažšie obdobia, to sú vianočné sviatky, kedy tých balíkov prichádza aj 60.000 za deň," uviedol. Zámerom pošty je, aby zákazník mohol sledovať cestu svojho balíka detailnejšie ako dnes a sľubuje si od toho aj vyššiu bezpečnosť a ochranu tovarov.



Spustenie novej linky si prišiel osobne pozrieť aj minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD). "Som rád, že sa to úspešne zavŕšilo a linka je plne funkčná. V poslednej dobe internet vytláča listové zásielky zo svetla a do novej doby prichádza balík ako veľmi dôležitý inštrument najmä pre realizovanie nákupov cez internet. Je dôležité, aby pošta, keď chce v budúcnosti úspešne fungovať, bola na toto pripravená," zdôraznil minister.



Zariadenia na triedenie balíkov má pošta aj v Žiline a Košiciach. Tento rok plánuje vymeniť technológiu ešte v metropole východného Slovenska, ktorá je až z roku 1974. Zatiaľ čo nové bratislavské triediace stredisko ju vyšlo na 4 milióny eur, menšia linka v Košiciach stojí približne 2,5 milióna eur. Podľa Druckera ide o najväčšie, no zároveň najnevyhnutnejšie investície pošty.

"Tým zavŕšime to, o čo sa snažíme, aby sme zmodernizovali Slovenskú poštu a pripravili ju na obdobie internetu, nákupov cez elektronické obchody a doručovanie zákazníkom," uzavrel riaditeľ SP.