Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Treba ísť voliť a nielen reptať v krčmách, zhodujú sa Staromešťania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Staromešťan Miloš poukazuje na to, že v komunálnych voľbách priamo rozhodujeme o tom, čo sa bude v samospráve diať.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Treba ísť voliť, nielen sa sťažovať a reptať v krčmách, zhodujú sa viacerí voliči v bratislavskom Starom Meste.



"Komunálna politika je bližšie ako veľká politika, lebo rozhodujeme o tom, kde bývame, hovoríme o svojej záhrade, o svojej ulici, o cestách, o parkovaní. Preto je dôležité ísť voliť a nielen reptať v krčmách," uviedol pre TASR 56-ročný Staromešťan Miloš, ktorý zároveň poukazuje na to, že v komunálnych voľbách priamo rozhodujeme o tom, čo sa bude v samospráve diať.

V žiadnom prípade nesúhlasí s argumentmi niektorých obyvateľov, že nepôjdu voliť, lebo ich jeden hlas aj tak nezaváži. "Keď sa budeme k tomu takto stavať, tak nič nezmeníme. Musíme byť aktívni a nie sa stále spoliehať, že sa o nás niekto postará," myslí si obyvateľ Starého Mesta. Taktiež ale zdôrazňuje, že občianska volebná povinnosť by nemala skončiť vhodením lístka do volebnej urny. "Treba byť potom aj aktívny počas celých štyroch rokov. Pýtať sa kriticky poslancov, prečo tak alebo onak rozhodli," podotkol Miloš.

Súhlasí s ním aj 66-ročná obyvateľka Elena. "Je dôležité, aby poslanci alebo starostovia naozaj niečo robili, lebo ľudia si to aj všímajú," skonštatovala. Sama chodí pravidelne na voľby, pretože len tým podľa jej slov môže niečo zmeniť. "Myslím si, že všetci ľudia, ktorí dianie sledujú, tak voliť idú a tí, čo nesledujú, tým je to jedno, ale v krčme majú silné reči. Kto ostane doma, nemôže nič urobiť, ovplyvniť. Ale potom sa nemôže ani rozčuľovať a niečo kritizovať," odkazuje tým, ktorým sa do volebných miestností nechce.

Priebežne sa o dianie v mestskej časti zaujíma aj 40-ročný Jozef, ktorý v sobotu odvolil s celou rodinou. „Lebo každý hlas sa ráta a je dôležitý a rozhodne o tom, ako bude smerovať daná mestská časť, aký bude jej vývoj," poznamenal Staromešťan. Presvedčená o tom, že aj jeden hlas zaváži, je aj 77-ročná Ľudmila. "Je to otázka vedomia človeka, aký postoj zaujíma. Pokiaľ žijem v tejto republike, tak sa tak musím správať a ísť voliť, nie?," uviedla obyvateľka Starého Mesta.

Odvoliť prišiel aj 29-ročný Ladislav. "Voliť je dôležité, zvlášť v komunálnych voľbách, pretože sa nás priamo dotýkajú, a preto si myslím, že hlavne mladí ľudia by mali prísť k urnám, pretože môžu prispieť k tomu, aby sa mesto rozvíjalo podľa ich predstáv. Idem voliť, aby sa posunuli veci dopredu v obci, kde bývam," uviedol Ladislav. Pri výbere kandidáta sa rozhoduje podľa jeho volebného programu, komunikácie, ako aj jeho osobnej či odbornej minulosti. "Zaujímam sa o dianie a sledujem predvolebné debaty. Len tak je možné vidieť, ako záujemcovia o post starostu, poslanca či primátora, reagujú v konfrontácii," doplnil Ladislav.