Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

V Bratislave sa bude hovoriť o efektívnom hospodárení s vodou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Seminár je určený akademickým pracovníkom, architektom, urbanistom, vodohospodárom i ďalším ľuďom, ktorí sa o túto problematiku zaujímajú.

Bratislava 2. novembra (TASR) – V Bratislave sa v utorok a stredu (3.-4. novembra) uskutoční medzinárodný seminár o problémoch a riešeniach nakladania s dažďovou vodou v mestách. Podujatie s názvom Voda v meste má prispieť do diskusie v rámci adaptácie na negatívne dôsledky zmeny klímy. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

Seminár, ktorý sa bude konať v Zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca, je určený akademickým pracovníkom, architektom, urbanistom, vodohospodárom i ďalším ľuďom, ktorí sa o túto problematiku zaujímajú. "Dopoludnia oboch dní budú venované prezentáciám domácich a zahraničných lektorov o efektívnom hospodárení s vodou v mestách, osobitne v súvislosti s negatívnymi dôsledkami zmeny klímy," priblížila Kohútiková. Predstavené budú strategické nástroje, ale aj konkrétne úspešné opatrenia na zadržiavanie vody a jej opätovné používanie. V utorok popoludní môžu účastníci seminára spoznať v Bratislave riešenie zasakovania dažďovej vody, zelenú strechu na budove školy na Tilgnerovej ulici či zadržanie vody do nádrže v Ivánke pri Dunaji.

Organizátorom podujatia je hlavné mesto a Environmental Partnership Association, ktorej členom je na Slovensku Nadácia Ekopolis. Na seminári vystúpia okrem Slovákov aj prednášajúci z Česka, Francúzska a Nórska.

Podujatie je organizované v rámci projektu "Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy", ktorého cieľom je zvýšiť pripravenosť Bratislavy na negatívne dosahy zmeny klímy. Výsledkom projektu má byť realizácia konkrétnych adaptačných opatrení.

Bratislavčania sa podľa magistrátu vďaka tomu môžu tešiť aj na čiastočne obnovené Námestie slobody s realizovanými vodozádržnými opatreniami, sprístupnenú novú zelenú verejnú plochu na Svoradovej ulici či nové stromy na Hlavnom námestí.