Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V Dome tretieho veku v Petržalke odvolila aj takmer 92-ročná Anna

Na snímke staršia volička počas hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí 2018 v Dome tretieho veku 10. novembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Voľby nevynecháva ani 75-ročný Jozef, ktorý v sobotu volil medzi prvými.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Právo voliť využila aj takmer 92-ročná Anna, jedna z obyvateliek Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Ako hovorí, voliť ísť treba, pokiaľ človek vládze. Sama doteraz nevynechala ani jedny voľby, dokonca v minulosti pracovala aj vo volebnej komisii.

"Myslím, že je dôležité chodiť voliť, lebo chceme, aby sme sa mali dobre. Keď nejdú ľudia voliť, je to ich chyba. Potom nech sa nesťažujú, že nie je dobre," uviedla pre TASR. Voličom zároveň odkazuje, aby volili s rozumom. "Rozumných ľudí, múdrych ľudí a dobrých ľudí."



Pravidelne chodí voliť aj 88-ročná Irena. "Ja sa o politiku zaujímam. Aj v mojom veku. Neexistuje, že by som nešla voliť," zdôraznila Irena, ktorá podľa vlastných slov politické dianie pravidelne sleduje. "Prísne sledujem a nadávam," poznamenala. Tým, ktorým sa voliť nechce, odkazuje, aby potom nenadávali. Voliť podľa nej treba a verí, že kandidáti aspoň časť svojich sľubov aj splnia. "Niektoré sa nedajú, ani za štyri roky, to mi je jasné. Ale takých 65 percent by sa malo dať," myslí si.



Voľby nevynecháva ani 75-ročný Jozef, ktorý v sobotu volil medzi prvými. "Určite je dôležité chodiť na voľby, lebo buď počas volieb niečo potvrdím, čo bolo doteraz a bolo dobré, ale niekedy treba aj zmeny," povedal. Priznáva, že sledovanie práce aj komunálnych politikov je jeho koníčkom. Za najväčšiu chybu, ktorú človek môže urobiť, je podľa neho to, keď nejde voliť. "Teraz môže prejaviť záujem o to, čo sa v budúcnosti udeje, robíme to aj pre naše deti. Aj ich k tomu treba viesť, aby si uvedomili, že to majú v rukách. To, čo urobia, navrhnú, zvolia," poznamenal. Poukazuje tiež na to, že na rozdiel od minulosti, kedy sa dala voliť len jedna strana, majú v súčasnosti občania na výber.

Medzi prvými odvolil aj 74-ročný Jozef. "Viete, chodím dosť skoro spať, nepozerám do druhej televíziu, aj tak v nej nič nedávajú," odpovedal na otázku, prečo prišiel voliť už ráno. S tvrdením niektorých, ktorí odmietajú voliť preto, lebo si myslia, že ich hlas nezaváži, nesúhlasí.

Súhlasí s ním aj 72-ročný Milan. "Voliť treba. Na čo sa potom sťažuješ, keď pre to nerobíš, aby sa to zmenilo," odkazuje nevoličom. Sám sa vraj zúčastnil na všetkých voľbách, pretože je to základné ústavné právo každého občana Slovenska. A tiež preto, lebo štvorročné volebné obdobie je celom dlhé. "Chceme mať predsa takých, o ktorých vieme, že niečo dokážu, niečo urobia," podotkol Milan. Je ale tiež presvedčený, že mnohí sú pohodlní.