Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V Lamači je o voľby značný záujem

Na snímke voliči počas volieb do orgánov samosprávy obcí 10. novembra 2018 v bratislavskom Lamači, v ktorom volia v rámci šiestich okrskov vo volebných miestnostiach, vytvorených na prízemní ZŠ na Malokarpatskom námestí. Foto: TASR – Erik Máder

Koncentráciu záujemcov o hlasovanie v Lamači umocňuje aj fakt, že volebné miestnosti všetkých šiestich volebných okrskov sa nachádzajú na jednom mieste.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Značný záujem o komunálne voľby v bratislavskom Lamači potvrdzuje aj tohtoročná volebná sobota. Členovia okrskových volebných komisií sa zhodujú, že percentuálna účasť by mohla byť podobná tým z predchádzajúcich komunálnych volieb.

Koncentráciu záujemcov o hlasovanie v Lamači umocňuje aj fakt, že volebné miestnosti všetkých šiestich volebných okrskov sa nachádzajú na jednom mieste, na prízemní Základnej školy na Malokarpatskom námestí. "Voliči prichádzajú priebežne od rána, veľmi často sa stáva, že musia čakať pred volebnou miestnosťou,“ informovala TASR Andrea Húšková z lamačského miestneho úradu, poverená prípravou volieb. "Žiadna mimoriadna udalosť, žiadny incident do priebehu nezasiahol," potvrdila.



Voliči sú podľa jej slov informovaní o spôsobe voľby. "V každom prípade ich členovia okrskových volebných komisií upozorňujú na počet kandidátov, ktorých môžu na jednotlivých hlasovacích lístkoch zakrúžkovať," uviedla. Podobne ako v ďalších bratislavských mestských častiach dostávajú voliči až štyri hlasovacie lístky pre voľbu starostu mestskej časti, primátora hlavného mesta, poslanca Lamača v mestskom zastupiteľstve, a tiež miestnych poslancov.

V Lamači si voliči zvolia nového starostu. Doterajší štatutár obce sa rozhodol opätovne nekandidovať. Na výber majú voliči z piatich kandidátov. Z 22 kandidátov na miestnych poslancov si voliči vyberú siedmich. Mestským poslancom za Lamač bude jeden zo štyroch kandidátov. V mestskej časti je približne 6400 oprávnených voličov, z toho cca 200 cudzincov.

Starostov, primátorov a komunálnych poslancov môže v sobotňajších voľbách od 07.00 do 22.00 h voliť viac ako 4,4 milióna obyvateľov SR. Výsledky volieb do orgánov samosprávy obcí budú zverejnené na webovej stránke www.volbysr.sk.