Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V Monitore kultúrnych a tvorivých miest zo SR zabodovala Bratislava

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Monitor kultúrnych a tvorivých miest spustený v júli 2017 meria kultúrny a tvorivý potenciál miest na základe kvantitatívnych a kvalitatívnych údajov.

Brusel 8. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok zverejnila druhé vydanie svojho Monitora kultúrnych a tvorivých miest. Ide o nástroj na porovnávanie a podporu kreatívneho a kultúrneho potenciálu európskych miest, ktorý je kľúčom k hospodárskemu rastu a sociálnej súdržnosti.

Po úspechu prvého vydania (2017) aktuálne vydanie zachytáva súčasnú podobu európskeho kultúrneho a kreatívneho bohatstva v rozšírenej vzorke 190 miest v 30 európskych krajinách (EÚ, Nórsko a Švajčiarsko). Monitor je dielom Spoločného výskumného centra (JRC), ktoré je pod správou Európskej komisie.

Eurokomisár pre vzdelávanie, mládež, šport a kultúru Tibor Navracsics, ktorý je zodpovedný aj za JRC, pripomenul, že prvé vydanie Monitora kultúrnych a tvorivých miest zaznamenalo veľký úspech, keď mestám na celom území Európy pomohlo lepšie využívať svoje kultúrne hodnoty, a tak zintenzívniť svoj rozvoj. "Monitor je vynikajúcim príkladom toho, ako Spoločné výskumné centrum môže pomôcť tvorcom politiky zlepšovať kvalitu života občanov pomocou konkrétnych nástrojov vyvinutých na základe reálnych poznatkov," uviedol komisár.

Podľa údajov monitoru sa u konkrétnych skupín publika na popredných miestach rebríčka umiestnili Paríž, Kodaň, Florencia a v porovnaní s vydaním z roku 2017 najnovšie aj Lund (Švédsko). Počet pracovných miest v kultúrnych a tvorivých sektoroch rástol predovšetkým v mestách na severe a východe Európy: priemerný ročný nárast približne 12 percent zaznamenali Budapešť, Tallinn, Vilnius, Krakov a Vroclav ako aj Tartu (Estónsko).

Najlepšie makroregionálne výsledky dosahuje severná Európa, západná Európa vedie v kategórii "kultúrna vitalita", v tesnom závese nasleduje severná i južná Európa. Aj v kategórii "tvorivé hospodárstvo" dominuje západná Európa, na druhom mieste je severná Európa. Najpriaznivejšiu dynamiku vytvárania pracovných miest možno pozorovať v mestách severnej a východnej Európy.

Monitor potvrdil, že kultúrne a tvorivé mestá viac prosperujú, lebo medzi výsledkami hodnotenia kultúrnych a tvorivých miest a úrovňou príjmu daných miest existuje neprehliadnuteľný a pozitívny súvis.

Monitor kultúrnych a tvorivých miest spustený v júli 2017 meria kultúrny a tvorivý potenciál miest na základe kvantitatívnych a kvalitatívnych údajov. Kvantitatívne údaje sa získavajú z 29 ukazovateľov týkajúcich sa deviatich rozmerov politiky, ktoré odrážajú tri hlavné aspekty kultúrnej a socioekonomickej životaschopnosti mesta - "kultúrnou vitalitou" sa meria pulz mesta z hľadiska kultúrnej infraštruktúry a účasti na kultúrnom živote; "tvorivé hospodárstvo" zachytáva mieru, v akej kultúrne a tvorivé sektory prispievajú k ekonomike mesta z hľadiska zamestnanosti a inovácie a "stimulujúce prostredie" predstavuje hmotné a nehmotné aktíva, ktoré mestám pomáhajú prilákať tvorivé talenty a stimulovať kultúrnu angažovanosť.

V roku 2019 sa do prieskumu doplnilo 22 miest zo 14 členských štátov, ich celkový počet je 190. Monitor sa má aktualizovať každé dva roky. V druhom vydaní monitoru sa umiestnili aj štyri slovenské mestá: Bratislava, Košice, Nitra a Prešov. Najlepší celkový výkon získala Bratislava (31,9 bodov), ktorá sa ocitla v prvej 40-ke miest, na druhom mieste je Nitra (18,7), potom Košice (13,2) a Prešov (12,4), ktoré sú na chvoste európskej tabuľky.

Spravodajca TASR Jaromír Novak