Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Vidíme snahu zdiskreditovať vedenie mesta, hlási magistrát Bratislavy

Matúš Vallo, archívna snímka. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Magistrát tvrdí, že sa to začalo trestným oznámením, ktoré niekto zneužil proti viceprimátorke Tatiane Kratochvílovej.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Mesto Bratislava pozoruje snahu zdiskreditovať nové vedenie samosprávy a jej niektorých zamestnancov. Magistrát tvrdí, že sa to začalo trestným oznámením, ktoré niekto zneužil proti viceprimátorke Tatiane Kratochvílovej. Pokračuje to podľa mesta letákmi, v ktorých má byť zneužitá identita ďalšej námestníčky Lucii Štasselovej a objavili sa aj emailové správy z falošných adries, ktoré sa vydávajú za oficiálnu komunikáciu medzi zamestnancami a vedením magistrátu. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

"Takéto praktiky považujeme za neprípustné, nebudeme ich tolerovať a jednoznačne ich odsudzujeme. Zvažujeme v tejto súvislosti podanie trestného oznámenia. Cítime, že tieto veci sa dejú v dôsledku našej snahy urobiť poriadok v mestských podnikoch. Nepoľavíme a budeme pokračovať v presadzovaní verejného záujmu v týchto firmách," vyhlásilo mesto Bratislava na čele s primátorom Matúšom Vallom.

Meno Kratochvílovej sa má spomínať v trestnom oznámení, ktoré koncom septembra podal na prokuratúru generálny riaditeľ Infra Services, dcérskej firmy Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), Róbert Stanke. Dôvodom bolo, že v jeho kancelárii našla špecializovaná firma funkčné odpočúvacie zariadenie. V oznámení sa má okrem iného uvádzať, že sa Kratochvílová mala telefonicky i emailovo Stankeho pýtať na údajné pripravované organizačné zmeny v Infra Services. Generálny riaditeľ mal byť týmto telefonátom i mailom prekvapený, lebo sa o týchto veciach rozprával vo svojej kancelárii výlučne s finančným riaditeľom a technickým riaditeľom firmy a nešíril informáciu ďalej. Aj na základe tohto prípadu mal Stanke požiadať predstavenstvo firmy o súhlas s preverením bezpečnosti priestorov sídla firmy. Stanke vydal vyhlásenie, kde prosí viceprimátorku, aby nechránila osobu, ktorá jej dala informácie získané z nelegálneho odpočúvania a pomohla tak identifikovať páchateľa trestného činu. Vylúčil však, žeby sa mala na tom Kratochvílová aktívne podieľať.

Mesto a Kratochvílová sa od spájania s takýmito praktikami dištancovali. "Naznačované odpočúvanie kancelárií je nezákonný krok, ku ktorému by sa žiadny zo súčasných predstaviteľov mesta neuchýlil a takéto praktiky tvrdo a nekompromisne odmietame, bez ohľadu na to, kde sa dejú," povedal pre TASR Bubla. Informácie o organizačných zmenách v Infra Services nie sú z pohľadu majoritného akcionára (BVS) niečím dôverným. Tvrdenie, že Stanke o organizačných zmenách hovoril len u seba v kancelárii a pred riaditeľmi, podľa magistrátu nevylučuje, že tí, ktorí organizačné zmeny pripravovali, alebo sa na uvedenom rozhovore zúčastnili, nehovorili o nich ďalej a inde.

"Námestníčka Kratochvílová, ako predstaviteľ mesta, sa absolútne legitímne zaujíma o situáciu v mestských firmách a v ich dcérskych spoločnostiach, pretože túto agendu má vo svojej kompetencii. Jej snahou je ukončiť bezvládie, do ktorého sa mestské firmy za minulého vedenia dostali, a tiež obnoviť kontrolu mesta nad aktivitami manažmentu mestských firiem," upozornil Bubla.