Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Bratislava

Voliť chcú Bratislavčania poštou i z Čile, Pakistanu či Kene

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do Starého Mesta Bratislavčania posielali žiadosti o voľbu poštou napríklad z Indonézie, Kene, Čile, Hongkongu či Singapuru.

Bratislava 19. januára (TASR) – Hongkong, Čile alebo Keňa – aj z týchto krajín budú na Slovensko putovať volebné lístky do marcových parlamentných volieb. Mestské časti Staré a Nové Mesto dostali žiadosti od Bratislavčanov s trvalým pobytom v hlavnom meste z viacerých exotickejších krajín.

"Medzi krajinami, odkiaľ chcú Slováci voliť, sú aj exotickejšie destinácie ako Pakistan, Irán, Čína, India, Thajsko, Taiwan či Bahrajn," vraví hovorca Nového Mesta Marek Tettinger s tým, že najviac žiadostí ale prišlo z Veľkej Británie, Nemecka a susednej Českej republiky.

Novomestský miestny úrad už zaevidoval 327 žiadostí o voľbu poštou zo zahraničia. "Tento počet nemusí byť konečný. Časť žiadostí ešte môže prísť poštou, dôležitý je dátum odoslania," vysvetľuje. Posledný týždeň podľa neho na úrad došlo denne asi 30 žiadostí. 

Do Starého Mesta Bratislavčania posielali žiadosti o voľbu poštou napríklad z Indonézie, Kene, Čile, Hongkongu či Singapuru, uviedla hovorkyňa samosprávy Nora Gubková. Úrad prijal podľa jej slov už 452 žiadostí, taktiež najviac z Veľkej Británie, Nemecka, Českej republiky, ale napríklad aj Belgicka.

Úrady evidujú nárast žiadostí o voľbu poštou. Zatiaľ čo v Novom Meste chcelo v parlamentných voľbách v roku 2012 voliť zo zahraničia 167 ľudí, dnes ich je už 327. V Starom Meste je nárast z 211 ľudí v roku 2012 na tohtoročných 452.

O voľbu poštou mohli najneskôr do 15. januára žiadať občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku aj tí, ktorí majú v SR trvalý pobyt, ale budú v čase volieb v zahraničí. Tieto žiadosti prijímajú obce. Ak bude žiadosť v poriadku, voličovi príde na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL" s predpísanými adresami a poučením o spôsobe hlasovania.

Parlamentné voľby budú 5. marca.