Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavčania môžu v máji chodiť do práce na bicykli a súťažiť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Do súťaže sa môžu zapojiť dvoj- až štvorčlenné tímy zamestnancov rovnakej firmy alebo inštitúcie, ktoré budú od 1. do 31. mája dochádzať do práce na bicykli.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Chodiť do práce na bicykli a popritom súťažiť budú môcť Bratislavčania so svojimi kolegami počas celého mája. Aj hlavné mesto sa totiž zapája do prvého ročníka celonárodného projektu Do práce na bicykli, do ktorého sa prihlásilo už 30 slovenských miest. Súťaž má motivovať zamestnancov, aby namiesto auta použili na dochádzanie do práce bicykel, ale aj zamestnávateľov, aby vytvorili podmienky na bezpečné odloženie bicykla či priestor na prezlečenie.

"Nechajte auto doma a vychutnajte si jarné slnko, slobodu, ktorú ponúka len bicykel a pomôžete tým aj životnému prostrediu. Už žiadne státie v kolónach! My vás za to radi odmeníme!" vyzýva spoluorganizátor - občianske združenie Cyklokoalícia.

Do súťaže, ktorá už niekoľko rokov funguje v okolitých krajinách, sa môžu zapojiť dvoj- až štvorčlenné tímy zamestnancov rovnakej firmy alebo inštitúcie, ktoré budú od 1. do 31. mája dochádzať do práce na bicykli. Najazdené kilometre si potom súťažiaci sami zapíšu do registračného systému. Počíta sa aj cesta do práce cez víkendy, avšak najazdené kilometre počas pracovnej doby už nie. Organizátori môžu prísť počas súťaže cyklistov z jednotlivých firiem skontrolovať.

Vyhodnocovať sa budú tri súťažné kategórie. V prvej budú súťažiaci hodnotení na základe celkového počtu najazdených kilometrov počas celého mája. Vybraný bude najlepší tím, ale i jednotlivec, ktorí najazdili v uvedenom termíne najviac kilometrov do práce a z práce. V druhej kategórii budú súťažiaci hodnotení na základe celkového počtu jázd absolvovaných v máji. Tretia kategória bude takzvaná bonusová. V rámci nej vyžrebujú jedného súťažiaceho z tímov, ktoré absolvovali aspoň dve tretiny ciest do práce a z práce na bicykli. 

Bratislavčania sa môžu hlásiť ešte do konca apríla a registrovať na www.cyklokoalicia.sk/sutaz. Súťaž vyhlásil národný cyklokoordinátor Peter Kľučka, ktorého ustanovil minister dopravy. Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.