Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Začiatkom mája skrášli bratislavskú Inchebu kvetinový veľtrh Flóra

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Novinkou je súťaž o najkrajšiu expozíciu a opäť si zmerajú sily mladí aj dospelí floristi vo viazaní a aranžovaní kvetov.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Tradičný jarný medzinárodný veľtrh kvetín Flóra Bratislava sa opäť uskutoční v areáli Incheby. Jeho 35. ročník bude od štvrtka do nedele (1.-4. mája) v hale B a na voľných plochách. So svojimi produktmi a službami predstaví celkove 163 vystavovateľov zo SR, ČR, Maďarska, Francúzska, Poľska, Nemecka a Talianska.

"Stále sme špecializovaný veľtrh a nerobíme z toho jarmok. Budú aj prednášky o údržbe trávnika, pestovaní muškátov či bonsajov, o správnom používaní nie umelých, ale slepačích, konských a iných hnojív. Bude silne zastúpená záhradná architektúra," na dnešnej tlačovej konferencii uviedla Katarína Kullová z firmy Záhradné centrum Kulla, ktoré Flóru organizuje od roku 1993.

Na veľtrhu bude špeciálna výstava každoročných kvetov Flóry. Z prvých 30 rokov na fotografiách, z ostatných živými rastlinami. Prekvapením bude tohtoročný kvet Flóry. "Ešte do minulého štvrtka ním mala byť plnokvetá ľalia, ale napriek teplému počasiu sa nepodarilo, aby vykvitla. Preto kvetom bude eucharis, cibuľovitá biela rastlina pôvodom z Južnej Ameriky. Dovezú ju z Holandska," zdôvodnila zmenu Kullová.

Okrem živých kvetín na veľtrhu nebudú chýbať okrasné rastliny a dreviny, suché a umelé kvetiny, semená, doplnkový materiál a obalová technika, veľkonočný a vianočný dekoračný materiál, keramika, substráty, prípravky na ošetrovanie rastlín, drobná mechanizácia pre záhradníctvo, interiérové a exteriérové fontány, sadovnícke úpravy, záhradné stavby a nábytok, zavlažovacie systémy, vinárske a vinohradnícke potreby. Návštevníkom bude k dispozícii aj poradenská činnosť a odborná literatúra.

Novinkou je súťaž o najkrajšiu expozíciu a opäť si zmerajú sily mladí aj dospelí floristi vo viazaní a aranžovaní kvetov. "V tomto je množstvo prísnych hodnotiacich kritérií. Súťaž je na vysokej profesionálnej úrovni a víťazom umožníme účasť na zahraničných súťažiach," dodala Kullová.

V sprievodnom programe predvedú viacerí profesionálni experti svoju floristickú show. Šikovnosť preukážu aj študenti stredných záhradníckych škôl z Malinova a Piešťan. Nitrianska bonsajová škola predvedie ukážky tvarovania týchto najmenších stromčekov a ich drôtovania na princípoch estetiky i súlad stromu s miskou. Čajovňa dobrých ľudí predvedie špeciálne čajové čínske rituály v Kung fu štýle, prípravu a ochutnávka čajov z Japonska, Taiwanu, Číny a nových jarných čajov z Himalájí i kvetinových čajov, tiež historických a moderných čajových kanvičiek.