Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Potápači čistili Kuchajdu, vylovili pneumatiky i časť kočíka

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Bauman

Do čistiacej akcie sa zapojilo osem potápačov.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Pneumatiky, kovové stoličky, lešenárske trubky či súčasti detského kočíka vylovili potápači z bratislavskej Kuchajdy. Prírodné kúpalisko v Novom Meste koncom minulého týždňa čistili, aby bolo pripravené na letnú sezónu. Každý rok však vraj množstvo odpadu nájdeného vo vode klesá. TASR o tom informoval komunikačný manažér novomestskej samosprávy Ján Borčin.

Do čistiacej akcie sa zapojilo osem potápačov a pracovníci novomestského EKO-podniku Verejnoprospešných služieb, ktorý je správcom areálu prírodného kúpaliska. V prvej etape odstránili tuhý odpad, ktorý našli v blízkosti jazera. K neporiadku tam prispievali napríklad časti z motorových vozidiel, ktoré podľa Borčina pravdepodobne pochádzajú z demontáže áut na neďalekom parkovisku.

V druhej fáze potápači vytiahli z vody, najmä v priestore móla, asi meter kubický nebezpečného, prevažne kovového odpadu. Ten bol podľa Borčina navyše pokrytý ulitníkmi, čo mohlo ohroziť aj kúpajúcich sa a spôsobiť im rezné poranenia. V plážovej časti a v časti pod starou aj novou reštauráciou vyzbierali rozbité sklo. "V rámci čistenia sme vytiahli aj niekoľko desiatok mŕtvych rýb. Tento úhyn bol oproti minulému obdobiu podstatne nižší," uviedol vedúci tímu potápačov a predseda Spolku ochrancov vody OCTOPUS Tomáš Rácz. Potápačom sa podarilo odstrániť z jazera aj odtrhnuté rybárske vlasce a háčiky.

Podľa šéfa tímu potápačov je dno jazera už vyčistené a návštevníci ho môžu bezpečne využívať. Letná sezóna na Kuchajde sa začína v júni.