Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava kúpi pozemky potrebné pre rozšírenie Harmincovej ulice

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Dano Veselský

Ide o pozemky súkromných vlastníkov v celkovej výmere 302 m2. Mesto za ne zaplatí 33.430 eur, aby mohlo zrealizovať zámer štvorprúdovej komunikácie.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Bratislava vykúpi časť pozemkov, ktoré sú potrebné pre rozšírenie Harmincovej ulice. Návrh na kúpu parciel schválili v stredu poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva.

Konkrétne ide o pozemky súkromných vlastníkov v celkovej výmere 302 m2. Mesto za ne zaplatí 33.430 eur. Starosta Dúbravky Martin Zaťovič upozorňuje, že ide iba o niektoré parcely, ktoré je potrebné vykúpiť, aby sa mohol zrealizovať zámer rozšírenia Harmincovej ulice na štvorpúdovú komunikáciu. "Časť pozemkov bude vykupovať aj súkromný investor, ktorý v tejto lokalite realizuje devoloperský projekt, tieto pozemky ponúkne po odkúpení samospráve," informoval.

Stredajšie rozhodnutie mestských poslancov je však podľa neho i tak dôležitým impulzom, ktorým zámer prechádza z plánovacej do realizačnej fázy. "Ak sa podarí do konca roka vykúpiť ďalšie pozemky, v budúcom roku by sa mohlo začať s rozširovaním Harmincovej ulice," uviedol starosta, ktorý bol priamo na rokovaní mestských poslancov.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pri otváraní tohto bodu rokovania a žiadosti o podporu návrhu zdôraznil, že Harmincova ulica predstavuje jeden z hlavných prístupov do a z Dúbravky. "Jej rozšírenie má strategický význam nielen pre mestskú časť, ale aj mesto ako také," prízvukoval.

Mestský poslanec za Dúbravku Juraj Káčer (Otvorený klub) v diskusii upozornil, že rozšírením Harmincovej ulice dostanú obyvatelia mesta to najdrahšie, čo môžu dostať – čas. "Každý deň tam v zápchach stoja ľudia minimálne pať až sedem minút, čiže do roka im darujeme niekoľko dní života bez státia v kolóne," skonštatoval. Lamačský mestský poslanec Radoslav Olekšák (Klub pre Bratislavu) pripomenul, že územné rozhodnutie na túto stavbu bolo vydané už v roku 2007. "Som rád, že sa teraz konečne veci pohli tak, aby sa mohlo pristúpiť k realizácii," dodal. Poslankyňa Elena Pätoprstá (Bratislavský klub) požiadala, aby sa pri samotnej realizácii rozšírenia pamätalo na preferenciu verejnej dopravy. "Mal by tam byť prednostný pruh pre autobusy," upozornila.

Celková suma z rozpočtu hlavného mesta alokovaná na realizáciu rozšírenia Harmincovej ulice predstavuje aktuálne sumu 133.000 eur, Generálny investor Bratislavy (GIB) začal s procesom výkupu a majetkovo-právneho usporiadania pozemkov.