Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Na budove Filozofickej fakulty UK odhalili pamätnú tabuľu

Odhalenie pamätnej tabule pripomínajúcej fungovanie ministerstva s plnou mocou pre správu Slovenska pri hlavnom vchode do budovy Filozofickej fakulty UK (bývalá Vládna budova) na Gondovej ulici v Bratislave 29. októbra 2018. Na snímke zľava chargé d'affaires Veľvyslanectva Českej republiky v Bratislave Pavel Sladký, prorektor Masarykovej univerzity v Brne Ivan Malý, rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta a profesor Právnickej fakulty Karlovej univerzity Aleš Gerloch pri pamätnej tabuli 29. októbra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Autorkami tabule sú študentky Vysokej školy výtvarných umení Soňa Halásová a Linda Pavelková.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa v pondelok slávnostne odhalili pamätnú tabuľu na budove Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (UK) na Gondovej ulici v Bratislave. Práve tu v minulosti sídlilo Ministerstvo s plnou mocou pre správu Slovenska, hlavný orgán štátnej správy novej republiky na Slovensku. Informovala o tom Lenka Miller z oddelenia vzťahov s verejnosťou Rektorátu UK.

"Chcem pripomenúť, že tento úrad bol dôležitý a táto budova bola kolískou slovenskej modernej byrokracie v tom najlepšom zmysle slova. A som rád, že v tejto budove dnes sídli Univerzita Komenského, ktorá okrem iného vychováva budúcich štátnych úradníkov," uviedol chargé d'affaires Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku Pavel Sladký.

Na slávnostnom odhaľovaní tabule boli okrem neho prítomní aj rektor univerzity profesor Karol Mičieta, dekan filozofickej fakulty profesor Jaroslav Šušol a starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Radoslav Števčík.



Rektor univerzity počas svojho príhovoru vyzdvihol prepojenie histórie štátu s univerzitou. "Historické budovy Univerzity Komenského v Bratislave – medzi nimi aj tá patriaca našej Filozofickej fakulte – sa stali dejiskom viacerých kľúčových medzníkov československých a slovenských dejín i histórie nášho hlavného mesta, ktoré má tento status od toho istého roka ako vznik Československej univerzity v Bratislave, neskôr Univerzity Komenského," ozrejmil.

Autorkami tabule sú podľa Miller študentky Vysokej školy výtvarných umení Soňa Halásová a Linda Pavelková. Je na nej napísané "Ministerstvo s plnou mocou pre správu Slovenska, najvyšší orgán štátnej správy novozaloženej Československej republiky na Slovensku, sídlilo v tejto budove od 4. 2. 1919. Filozofická fakulta Univerzity Komenského, mestská časť Bratislava-Staré Mesto, 28. 10. 2018."

Odhalenie pamätnej tabule bolo vyvrcholením celodenného odborného seminára s názvom Slovensko v Československu: otázky sto rokov po vzniku spoločného štátu. Miller informovala, že počas dňa prebiehali v priestoroch fakulty odborné prednášky a diskusie. Seminár organizovala Filozofická fakulta UK v spolupráci s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV), doplnila.