Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Na Štrkovci je nový umelý ostrovček pre hniezdiace vtáctvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jazero je domovom pre rôzne druhy fauny. Stálymi druhmi sú labuť hrbozobá, kačica divá, chochlačka vrkočatá a čajka smejivá, v zime je častá lyska čierna.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Na Štrkoveckom jazere v bratislavskom Ružinove môžu vtáci hniezdiť na novom umelom ostrovčeku. Mestská časť ho nechala zhotoviť, aby nahradila poškodený ostrovček, ktorý osadili v roku 1998.

Starosta Ružinova Dušan Pekár verí, že nový ostrovček pre vtáctvo a vodný biotop vydrží minimálne ďalších 20 rokov. Pripustil, že okolie ostrovčeka umiestneného v severnej časti jazera bude monitorovať webkamera. "Umožní Ružinovčanom sledovať online to, čo sa na Štrkoveckom jazere práve deje," ozrejmil Pekár.

Základom nového umelého ostrovčeka sú oceľová konštrukcia s rozmermi 5 x 3 m, podlaha z oceľových roštov a plaváky. Povrch umelého ostrovčeka pokrýva geotextília, naň sú osadené živá vŕba a hniezdo, pričom zeminou sa vytvoril povrch a zasiala sa na ňom tráva. K závažnému poškodeniu doterajšieho ostrovčeka došlo po jeho utrhnutí od dna jazera, kde bol ukotvený. "Z tohto dôvodu je nový ostrovček lanami uchytený o brehy jazera," informovala hovorkyňa Ružinova Jana Pôbišová. "Cena výroby a osadenia ostrovčeka dosiahla 7350 eur s DPH," dodala. Mestská časť vybrala dodávateľa prostredníctvom verejného obstarávania.

Štrkovecké jazero vzniklo v rokoch 1960 - 1964 ťažbou štrkopieskov na výstavbu sídlisk v Ružinove. Jazero je pomerne plytké a nemá samočistiace schopnosti, pretože dno jazera tvorí neogénnne ílovité podložie. V rokoch 1996 - 1997 sa uskutočnila revitalizácia jazera, ktoré bolo silne znečistené a zdevastované. Po revitalizácii je z jazera prírodný biotop, ktorého súčasťou je aj ostrovček na hniezdenie migrujúceho vtáctva. Jazero je domovom pre rôzne druhy fauny. Stálymi druhmi sú labuť hrbozobá, kačica divá, chochlačka vrkočatá a čajka smejivá, v zime je častá lyska čierna.