Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislavský kraj

Poslancom v Bratislave chce byť aj Jozef Golonka či Richard Rikkon

Jozef Golonka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mestská volebná komisia zaregistrovala celkovo 297 kandidátov na poslancov. Mnohí z tých, ktorí dnes sedia v 45-člennom zastupiteľstve, kandidujú znova.

Bratislava 29. septembra (TASR) – O stoličku v bratislavskom mestskom zastupiteľstve bude v novembrových komunálnych voľbách bojovať aj niekoľko známych tvárí. Medzi zaregistrovanými kandidátmi je napríklad bývalý hokejový reprezentant Jozef Golonka či klavirista Richard Rikkon (obaja Strana moderného Slovenska). Obidvaja sa tento rok tiež uchádzali aj o post europoslancov.

Mestská volebná komisia zaregistrovala celkovo 297 kandidátov na poslancov. Mnohí z tých, ktorí dnes sedia v 45-člennom zastupiteľstve, kandidujú znova. Na post mestského poslanca sa však hlásia aj tí parlamentní. Kandiduje Martin Chren či Juraj Droba (obaja nezaradení), Martin Poliačik (SaS), Andrej Kolesík (Smer-SD) i Dušan Jarjabek (Smer-SD). Z bývalých poslancov Národnej rady SR sa chce do mestského zastupiteľstva dostať napríklad predseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál či exministerka Zdenka Kramplová.

Do radov mestských poslancov sa chce posadiť tiež Ľubica Blašková (7 Statočných Regionálna strana Slovenska), ktorá sa chcela stať aj hlavou štátu. Svoju kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky však napokon stiahla a oznámila, že zvažuje kandidatúru na primátorku Bratislavy. O tú sa napokon neuchádza. Poslancom chce byť tiež autor a organizátor bratislavských Korunovačných slávností Miroslav Vetrík, ktorý kandiduje aj za starostu v Starom Meste. Neúspešná uchádzačka o funkciu predsedu Bratislavského kraja Zdenka Beňová kandiduje tiež, a to za stranu Ľudová strana Naše Slovensko.

Mestským poslancom sa chce stať aj architekt nákupného centra Eurovea Branislav Kaliský či Lucia Štasselová, zakladateľka projektu Hodina deťom, ktorá zvažovala aj kandidatúru na primátorku Bratislavy. Dostala ponuku od Radoslava Procházku (Sieť). Medzi kandidátmi je aj jeden z troch synov Alexandra Dubčeka, lekár Pavol Dubček, bývalý predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milan Vetrák, niekdajší šéf športového kanálu STV3 Gabriel Kollár, Vladimír Sirotka, ktorý je prezidentom Slovenskej asociácie malých podnikateľov, či bývalý riaditeľ Roosveltovej nemocnice Michal Bucek. Ten je predsedom Demokratickej strany, ktorá vo voľbách podporuje za primátora Milana Kňažka.

Záujem o post poslanca majú aj športovci. Okrem Golonku kandiduje napríklad bývalý futbalový reprezentant Ľubomír Luhový či hokejový útočník Miroslav Lažo.

Do mestského parlamentu sa chcú dostať tiež aktivisti. Mestská volebná komisia zaregistrovala napríklad Mateja Vagača a Katarínu Šimončičovú z občianskej iniciatívy Bratislava otvorene, Vladimíra Dullu z iniciatívy Naša Bratislava i Maroša Mačuhu z Bratislavského okrášľovacieho spolku. Poslancom chce byť tiež Jaromír Šíbl z Bratislavského regionálneho a ochranárskeho združenia, ktorý je už dnes miestny poslanec v Karlovej Vsi.

Počty poslaneckých mandátov za jednotlivé mestské časti sa od predchádzajúcich volieb nezmenia. Najviac ich bude mať Petržalka, a to 11, potom Ružinov, zastupovať ho budú siedmi poslanci. Nasleduje Staré Mesto so štyrmi poslancami a Nové Mesto, Karlova Ves a Dúbravka s tromi. Po dvoch poslancoch budú mať Podunajské Biskupice, Vrakuňa a Rača. Jeden bude zastupovať zvyšné menšie mestské časti. Najviac ľudí za poslancov dnes kandiduje za Petržalku - 69, najmenej za Lamač, kde sú len štyria.

Komunálne voľby budú 15. novembra.