Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavské sociálne zariadenia prijali tento rok 121 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Bratislavská samospráva však stále eviduje stovky ďalších čakateľov.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Celkovo 121 ľudí prijali od začiatku tohto roka bratislavské zariadenia sociálnych služieb. Časť klientov umiestnili do zariadení pre seniorov, časť do zariadení opatrovateľskej služby. Bratislavská samospráva však stále eviduje stovky ďalších čakateľov. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

V 48 prípadoch klientov umiestnili do zariadení pre seniorov, ktoré sú určené na celoročný pobyt. "Pomoc zariadení opatrovateľskej služby začalo od januára tohto roku využívať 72 nových prijímateľov, pričom v tomto type zariadenia je povolená maximálna dĺžka pobytu tri mesiace s možnosťou predĺženia o ďalšie tri mesiace," uviedol Andrassy. V súčasnosti podľa jeho slov eviduje bratislavská samospráva do zariadení pre seniorov takmer 700 čakateľov a viac ako 100 o umiestnenie do zariadenia opatrovateľskej služby.

Hlavné mesto prevádzkuje vo svojej pôsobnosti desať zariadení, ktoré slúžia na dlhodobé umiestnenie bratislavských seniorov. "Celková kapacita v zariadeniach pre seniorov je na úrovni 1181 lôžok, pričom 80 z nich je zaradených do programu opatrovateľskej služby," priblížil Andrassy. Pri Domove seniorov Archa tiež bratislavský magistrát prevádzkuje denný stacionár s kapacitou 15 miest.

Na základe pravidiel definovaných bratislavským Protikorupčným minimom primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) každý štvrťrok od roku 2012 zverejňuje prijímateľov sociálnej služby. Informáciu predkladá zastupiteľstvu a je tiež verejne prístupná. Z dôvodu ochrany osobných údajov sú v nej len čiastkové údaje o prijímateľovi verejnej služby, teda meno a priezvisko, typ a názov zariadenia.