Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Bratislavský kraj

Zaznamenali ďalšie prípady podvodov s falošnými receptmi na lieky

Ilustračné foto Foto: TASR

Riaditeľka odboru zdravotníctva BSK Jana Ježíková upozornila aj na to, že ľudia tiež môžu požiadať svoje zdravotné poisťovne o výpis z účtu poistenca.

Bratislava 31. marca (TASR) – Kauza vyberania drahých liekov na falošné recepty už prerástla rámec Bratislavského kraja, taktiež sa zväčšil počet liekov, ktoré sú na falošné recepty vydávané, i počet lekárov, v ktorých mene boli vypísané podvodné recepty. Informovali o tom dnes predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorí na prípad zneužitia receptov poukázali už v piatok (27.3.).

"Doteraz sme mali vedomosť o falšovaní receptov dvoch lekárov a troch drahých onkologických liekov, ktoré sa na falošné recepty vyberali," uviedol riaditeľ Úradu BSK a lekár Valerián Potičný. "Po tom, čo sme kontaktovali zdravotné poisťovne, sa v spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a ich revíznym odborom zistilo, že boli zneužité recepty ďalších piatich lekárov a do zoznamu liekov, ktoré mali byť podvodne vybrané, pribudli ďalšie dva," informoval Potičný. Spresnil, že ide o liek Exjade za 657 eur, ktorý je používaný na odstraňovanie nadbytku železa v krvi, a antibiotikum Zyvoxid, používané v prípade pneumónií, ktoré stojí 430 eur.

Potičný takisto poukázal na pravdepodobnosť, že zoznam prípadov zneužitia nie je konečný. "Poisťovne ešte pokračujú v revíziách," povedal s tým, že poisťovne majú spresniť aj informácie, koľko liekov a v akej sume sa na falošné recepty podarilo podvodníkom vybrať. "Je to vo fáze šetrenia," vysvetlil.

Predseda BSK Pavol Frešo zároveň informoval, že na základe výzvy o prípade, ktorú BSK adresoval ostatným vyšším územným celkom, prišlo oznámenie o pokuse vybrať drahý liek na falošný recept aj z Prešovského kraja. Frešo dnes opätovne vyzval Ministerstvo zdravotníctva SR, aby tomuto zneužívaniu a podobným prípadom zabránilo tak, že vyhláškou zavedie povinnosť ochranného prvku na recepte. "Myslíme si, že takým najvhodnejším by bol hologram, ale to už necháme v kompetencii ministerstva zdravotníctva," povedal. "Dôležité je, že takáto povinnosť sa dá stanoviť vyhláškou, bez toho, aby o tom musela rozhodnúť vláda či parlament," vysvetlil Frešo.

Riaditeľka odboru zdravotníctva BSK Jana Ježíková upozornila aj na to, že ľudia tiež môžu požiadať svoje zdravotné poisťovne o výpis z účtu poistenca. "Za 66 centov takto človek zistí, či náhodou jeho meno nebolo zneužité na falošnom recepte," uviedla Ježíková.