Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Bratislavský kraj

BSK podporí rozširovanie a zveľaďovanie škôlok sumou 197. 000 eur

Rozširovanie kapacity, rekonštrukcia ihriska, nákup postelí či hračiek. Aj na tento účel môžu získať v tomto roku materské školy finančnú dotáciu od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Bratislava 28. apríla (TASR) – Rozširovanie kapacity, rekonštrukcia ihriska, nákup postelí či hračiek. Aj na tento účel môžu získať v tomto roku materské školy finančnú dotáciu od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Ten v rámci projektu Naša škôlka – náš kraj vyčlenil 197.000 eur na podporu rozširovania a zveľaďovania predškolských zariadení.

Podľa koordinátora projektu Petra Húsku z BSK musia samosprávy o túto dotáciu požiadať župu do 21. mája. "Následne zasadne dotačná komisia a 26. júna sa budú žiadosti schvaľovať na zastupiteľstve BSK," vysvetlil. Tvrdí, že minulé roky boli žiadosti limitované maximálnou sumou 5000 až 8000 eur. Takýto limit ale tento rok nie je. "Jedna škôlka môže mať väčšie požiadavky ako iná, najmä čo sa týka rekonštrukčných prác," priblížil. V zmysle platného všeobecne záväzného nariadenia BSK nesmie suma jednej žiadosti prekročiť hranicu 20.000 eur.

Kraj pripúšťa, že tento rok môžu byť samosprávy vo svojich požiadavkách odvážnejšie, o všetkom však rozhodne komisia a následne krajskí poslanci. "Projekt teraz nie je primárne určený na rozširovanie kapacít škôlok, ale veríme, že sa žiadosti budú orientovať práve na toto," podotkol Húska. Podľa neho tak pri posudzovaní zaváži, či sa materská škôlka ide rozširovať, alebo potrebuje zrekonštruovať len ihrisko, nakúpiť postele či hračky.

"Ak škôlka bude predovšetkým rozširovať svoju kapacitu, tak tá suma bude určite vyššia a bude schodnejšie takúto dotáciu schváliť," upozornil. Župa očakáva, že vďaka trom rokom projektu sa jej podarí rozšíriť kapacitu materských škôl v kraji celkovo zhruba o 2400 miest.

BSK taktiež chce poznať, koľko financií dostanú samosprávy v bratislavskom regióne na rozšírenie kapacít škôlok z vládnej dotácie. V Bratislavskom kraji o ňu mala požiadať každá druhá samospráva. Následne kraj uvidí, či bude v tomto projekte pokračovať aj v roku 2016, alebo začne s podporou základných škôl v regióne. "Pevne verím, že sa podarí na budúci rok v súvislosti s populačnou vlnou, pre ktorú sme tie škôlky podporovali, spustiť program aj na podporu základných škôl,“ skonštatoval predseda BSK Pavol Frešo.

Projekt Naša škôlka - náš kraj bol odštartovaný na žiadosť malých obci a mestských častí, ktoré mali problém s nedostatkom škôlok. V roku 2013 bol zameraný na zvýšenie kapacít materských škôl. BSK vtedy prerozdelil medzi 28 samospráv 150.000 eur. V roku 2014 boli dotácie určené na zefektívnenie fungovania materských škôl. Kraj podporil 76 materských škôl celkovou sumou 402.900 eur.

BSK realizoval túto podporu vďaka Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja, ktorý v roku 2012 zmenil tak, aby umožňoval podporovať aj predškolské zariadenia a predškolskú výchovu.