Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský a Stredočeský kraj rozširujú spoluprácu v oblasti kultúry

Ilustračné foto, pohľad na Bratislavský hrad. Foto: TASR/Štefan Puškáš

BSK má v súčasnosti podpísaných 15 partnerských dohôd s regiónmi napríklad z Rakúska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Srbska, ale aj s ďalekým Šanghajom.

Bratislava 22. februára (TASR) - Priestor na obohatenie vzájomnej spolupráce Bratislavského a Stredočeského kraja vidia hlavní predstavitelia žúp najmä v oblasti kultúry. Zhodli sa na tom predseda BSK Pavol Frešo a hejtman SČK Miloš Petera na stretnutí v Kutnej Hore, ktorá je známa pre ťažbu striebra a je zapísaná do zoznamu UNESCO. Súčasťou návštevy bolo aj oficiálne otvorenie vernisáže Mariána Mudrocha, ktorého diela je možné vidieť v zrekonštruovanej Galérii Stredočeského kraja v Kutnej Hore, a krst publikácie práve o rekonštrukcii a histórii tejto galérie.

"My sme najpríbuznejšie národy v Strednej Európe. Dohodli sme sa na prehĺbení kultúrnej spolupráce. Môžeme sa obohacovať v tých častiach, ktoré sú pre toho druhého inšpirujúce," povedal Pavol Frešo, ktorý prišiel aj s krajským poslancom Ladislavom Snopkom do Kutnej Hory na pozvanie hejtmana. Za inšpiratívne označil župan zrekonštruovanú Galériu Stredočeského kraja v Kutnej Hore s priľahlými záhradami, v ktorej otvorili novú stálu zbierku zloženú z umeleckých pokladov galérie. Obrovské priestory, ktoré kedysi slúžili ako kláštor, neskôr ako kasárne a teraz sa využívajú pre kultúru.

"Je to veľmi inšpiratívne pre nás, ako niečo podobné urobiť a zrekonštruovať aj v Bratislavskej župe. A hlavne to, čo sme sa zaujímali po tej odbornej stránke, aj sa budeme zaujímať, ako tam potom pritiahnuť ľudí tak, aby to na seba zarobilo, aby to svojim spôsobom bolo aj rentabilné pre župu, prípadne pre mesto alebo obec, v ktorej sa takýto stánok nachádza," uviedol.

Praktickou spoluprácou oboch krajov je aj otvorenie výstavy slovenského Mariána Mudrocha z cyklu reflektujúceho slovenské umenie. "Je to praktická spolupráca, ktorú pán Snopko prináša medzi tú našu pomyselnú československú obec opakovane celý svoj život, svojou aktivitou. Je to len ďalší kamienok do tejto mozaiky," doplnil Pavol Frešo.

"S pánom županom sme preberali rôzne možnosti, toto je prvá čerešnička. Každý máme určité priority, ktoré môžem druhej strane prezentovať. Možnosti vidím aj vo výmene študentov, tiež turistický ruch a neuzatváral by som ani možnosť ekonomickej spolupráce," dodal hejtman Stredočeského kraja Miloš Petera. Na území Stredočeského kraja sa nachádza množstvo významných historicky cenných pamiatok a niekoľko chránených krajinných oblastí. Najväčšou koncentráciou pamiatok sa vyznačuje práve mesto Kutná Hora, ktoré je zapísané do zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Okrem toho patrí k najnavštevovanejším mestám kraja.

Bratislavský a Stredočeský kraj podpísali dohodu o spolupráci v septembri 2013, v ktorej sa zaviazali upevniť priateľské vzťahy a posilniť ekonomické a kultúrne zväzky. Okrem toho sa konali aj recipročné športové súťaže "O pohár hejtmana Stredočeského kraja" a "O pohár predsedu BSK", SOŠ Farského, ktorá je v pôsobnosti BSK, sa na pozvanie hejtmana zúčastnila Gastrofestivalu v Kolíne a BSK sa prezentoval aj na medzinárodných veľtrhoch cestovného ruchu Holiday World Praha.

BSK má v súčasnosti podpísaných 15 partnerských dohôd s regiónmi napríklad z Rakúska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Srbska, ale aj s ďalekým Šanghajom. Jednou z najaktívnejších je cezhraničná spolupráca s Rakúskom, s ktorým BSK úspešne čerpal eurofondy napríklad na výstavbu Cyklomostu slobody.

TASR informovala hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.