Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislavský kraj

Ceny nájmov bratislavských bytov vďaka energiám medziročne klesli

Petržalka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Priemerná cena energií pri nájmoch sa znížila o 15 %, čo sa odrazilo aj v ich podiele na tvorbe celkovej ceny nájmu – klesol o 3,5 percentuálneho bodu na 15 %.

Bratislava 4. februára (TASR) – Priemerná cena bratislavských novostavieb klesá aj v dôsledku presunu novej ponuky z lokalitne atraktívnejších a drahších častí mesta na jeho perifériu. Slabšia ponuka novostavieb v užšom centre však spôsobuje rast cien starších bytov v týchto lokalitách. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti Bencont Investments. Na konci minulého roka tiež významne klesli ceny bytových nájmov v hlavnom meste Slovenska.

Cena prenájmu s energiami sa počas posledného štvrťroka 2014 pohybovala v priemere na úrovni 651,72 eura mesačne. Medziročne tak bola takmer o 11,5 % nižšia, k čomu prispel najmä pokles cien energií. Priemerná cena energií pri nájmoch sa znížila o 15 %, čo sa odrazilo aj v ich podiele na tvorbe celkovej ceny nájmu – klesol o 3,5 percentuálneho bodu na 15 %.

Aj v poslednom kvartáli vlaňajška pokračoval rast cien starších bytov. V porovnaní s koncom roka 2013 boli o 17,8 % drahšie. Najvýraznejšie, viac ako o 15 %, rástli ceny v mestských častiach Nové Mesto, Ružinov, Staré Mesto, ale aj v Dúbravke a Karlovej Vsi.

Ponuka nových bytov v Bratislave je podľa analýzy dostatočná, no nereflektuje lokalitné požiadavky dopytu. "Ponuka novostavieb v častiach Ružinov, Nové mesto či Staré Mesto je slabá, respektíve finančne málo dostupná v porovnaní s požiadavkami dopytu. Tento nedostatok na trhu dopyt substituuje prostredníctvom starších bytov, ktoré na zvýšený dopyt reagujú rastom cien," priblížil hlavný analytik spoločnosti Matúš Jančura. Opačný jav možno sledovať v Rači alebo Dúbravke, kde je dostatok novej ponuky, preto sa tam cena výraznejšie nepohla.

Ceny nájmov sa po raste od roku 2008 do roku 2012 zastabilizovali

Trhové podmienky označil Jančura z pohľadu dopytu za veľmi dobré. Niektoré banky totiž ešte do konca februára poskytujú prefinancovanie nehnuteľnosti až do výšky 100 %, obmedzovať by to mali začať od marca. "Tieto dobré podmienky budú naďalej držať ceny starých bytov na relatívne vysokých úrovniach – najmä v častiach, kde ponuka novostavieb nekryje potrebu dopytu. Ceny nájmov sa po raste od roku 2008 do roku 2012 zastabilizovali, respektíve vďaka energiám klesli, čo súvisí práve s lepšou finančnou dostupnosťou bytov z hľadiska kúpy," zhodnotil analytik.