Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Cestujúci, ktorí majú MHD zadarmo, si čipové karty vybavia od 15. 1.

Ilustračné foto Foto: Ikar

Dovtedy sa pri kontrolách držitelia minimálne zlatej Janského plakety s trvalým pobytom v Bratislave majú preukázať preukazom a dokladom totožnosti.

Bratislava 3. januára (TASR) - Darcovia krvi, ktorí získali aspoň zlatú Janského plaketu či účastníci protifašistického a protikomunistického odboja a ich rodinní príslušníci v priamej línii môžu od nového roka využívať bratislavskú MHD zadarmo. Čipovú kartu, ktorú budú potrebovať na bezplatné cestovanie si v predajniach Dopravného podniku Bratislava (DPB) vybavia až od 15. januára. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Dovtedy sa pri kontrolách držitelia minimálne zlatej Janského plakety s trvalým pobytom v Bratislave majú preukázať preukazom a dokladom totožnosti. Účastníci protifašistického odboja aj s rodinnými príslušníkmi v priamej línii s trvalým pobytom na Slovensku sa do termínu vydania karty preukážu osvedčením Vojenského historického ústavu a dokladom totožnosti. Účastníci protikomunistického odboja aj s rodinnými príslušníkmi v priamej línii s trvalým pobytom na Slovensku sa pri kontrolách majú preukázať preukazom protikomunistického odboja a dokladom totožnosti.

Bezplatne môžu cestovať aj zdravotne postihnutí. "Pri výkone kontroly revízormi sa hendikepovaní cestujúci preukážu platným preukazom ŤZP a ŤZP-S," dodala hovorkyňa.

Na vydanie čipovej karty cestujúci budú potrebovať príslušný preukaz a doklad totožnosti, fotografiu nie staršiu ako jeden rok s rozmermi 3x3,5 cm. Rodinní príslušníci účastníkov protifašistického odboja v priamej línii sa musia v predajni pri vybavovaní karty preukázať aj rodným listom.

"Cestujúci týchto skupín sú povinní každoročne preukazovať svoj nárok na bezplatné cestovanie aktivovanou zľavou na Bezkontaktnej čipovej karte," upozornila Volfová. Dodala, že bezplatné cestovanie je na prechodné obdobie do spustenia III. etapy integrovaného dopravného systému, iba vo vozidlách MHD v zóne 100 + 101.