Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Depozitár skla a keramiky v možno navštíviť poslednýkrát v tomto roku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Depozitár sústreďuje bohaté zbierky keramiky, skla a porcelánu, ktoré sa vytvárali počas vyše 140 rokov jeho existencie v rámci fondov etnografie, histórie a umeleckých remesiel.

Bratislava 9. marca (TASR) - Múzeum mesta Bratislavy (MMB) umožňuje pre záujemcov pravidelné mesačné prehliadky svojho depozitára skla a keramiky. Vo štvrtok 13. marca o 16.00 hodine sa uskutoční ďalšia a vraj na dlhšiu dobu posledná.

"Múzeum vstupuje do digitalizácie a pravidelné prehliadky sa z technických dôvodov odsunú pravdepodobne až na rok 2015," pre TASR zdôvodnila Beáta Husová z MMB.

Depozitár sústreďuje bohaté zbierky keramiky, skla a porcelánu, ktoré sa vytvárali počas vyše 140 rokov jeho existencie v rámci fondov etnografie, histórie a umeleckých remesiel. V ňom sú zbierkové premety v rôznych skupinách. Fajansu tvorí najmä západoslovenská ľudová, ale jednotlivo aj cudzia z Talianska alebo Nemecka. Najstaršie sú habánske práce napr. lavabo (nádoba na vodu) z roku 1657, väčšie súbory stupavskej a modranskej keramiky od Ferdiša Kostku, Ignáca Bizmayera a iných autorov. Hrnčina a kamenina pochádza z Kremnice, Vranova nad Dyjí, Nemecka a Anglicka. Porcelán pôvodne z Viedne, nemeckého Ludwigsburgu i českých miest Karlove Vary, Loket, Stará Role, Klášterec a ďalších.

"Môžete obdivovať aj práce bratislavských maliarov na porceláne z prelomu 19. a 20. storočia, modernú keramiku od Júlie Horovej, Mariána Polonského a iných autorov najmä zo 60. a 80. rokov 20. storočia. Typologicky v depozite prezentujeme úžitkový riad ako sú nádoby, stolovacie súpravy nápojové – kávové, čajové i obedové. Tiež dekoratívne predmety – vázy, plastika ale aj kachlice, umývacie súpravy," dodala Husová.

Najstaršie predmety predstavujú ukážky talianskej fajansy z 2. polovice 16. storočia z obdobia renesancie. Zo slovenského územia sú exponáty od 17. do 20. storočia. Zbierka skla je zastúpená predmetmi z obdobia 2. polovice 17. storočia až 20. storočia. Sú to unikátne umelecké predmety s historickou hodnotou. V bohatej zbierke je sklo bezfarebné, farebné – rôzne druhy (rubínové, kobaltové) aj sklo v kovovej montáži. Sú to najmä úžitkové predmety: jednotlivé poháre, fľaše, karafy, džbány, nápojové súpravy, ale aj menej dekoratívne vázy.