Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

O dotáciu pre pohotovosť v Malackách by malo požiadať mesto

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

O dotácii by malo zastupiteľstvo BSK rokovať na konci októbra.

Bratislava 3. októbra (TASR) – O dotácii pre lekársku pohotovosť v Malackách dnes poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) nerokovali. Na návrh predsedu BSK Pavla Freša zastupiteľstvo bod stiahlo z programu.

Frešo navrhol, aby sa v prípade dotácie zmenil žiadateľ. Miesto poskytovateľa Ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS), spoločnosti Nemocničná, a. s., by mali o dotáciu od BSK požiadať mesto Malacky a obce zo spádovej oblasti lekárskej pohotovosti. "Bude to tak čistejšie pre voličov," uviedol Frešo.

Podpredsedníčka BSK Gabriella Németh v tejto súvislosti uviedla, že pôvodná žiadosť o dotáciu nenašla podporu vo všetkých poslaneckých kluboch. "Nové riešenie sa zdá prístupnejšie pre všetkých," dodala. Poukázala aj na to, že obdobne postupoval BSK aj v prípade dotácie na výstavbu plavárne v bratislavskej Petržalke.

Nemocničná, a. s., už predložila BSK žiadosť o dotáciu na zabezpečenie ÚPS vo výške 580.000 eur. Táto suma ako stratová položka vyšla z ekonomicko-zdravotníckeho auditu. Audit si dal urobiť kraj, aby zistil, aké sú čisté náklady a primeraný zisk prevádzkovania pohotovosti. O rovnakú sumu v rámci dotácie má požiadať aj mesto Malacky. "O inej sume, ako určil audit, nemá zmysel hovoriť," zdôraznila Németh.

O dotácii by malo zastupiteľstvo BSK rokovať na konci októbra.

Poskytovaľ ÚPS reagoval na dnešné rohodnutie BSK písomným vyhlásením, v ktorom uvádza, že poslanci dnes svojím opätovným nekonaním rozhodli. "Nevyjadrením sa k zásadným problémom a ignorovaním návrhov riešenia udržania pohotovosti v Malackách a okolí pripravili poslanci BSK 80.000 obyvateľov regiónu o poskytovateľa ústavnej pohotovostnej služby v tomto meste," uviedla hovorkyňa spoločnosti Nemocničná, a.s., Veronika Cvengrošová.

O ďalších krokoch chce spoločnosť informovať verejnosť v najbližších dňoch.