Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

DPB zvyšuje od mája pokutu pre čiernych pasažierov

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Podnik argumentuje, že výška pokút sa nemenila posledných 15 rokov a odvtedy dosiahla miera inflácie vyše 106 percent.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Nie pôvodných 40, ale po novom 50 eur zaplatia od mája cestujúci v bratislavskej mestskej doprave (MHD), ktorí sa nebudú vedieť revízorovi preukázať platným cestovným lístkom. Na 70 eur sa zase pokuta vyšplhá, ak ju cestujúci neuhradí do piatich pracovných dní. Po novom tak stúpne o 20 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Podnik argumentuje, že výška pokút sa nemenila posledných 15 rokov a odvtedy dosiahla miera inflácie vyše 106 percent. V roku 1998 bola naposledy podľa Volfovej pokuta zvýšená o 400 slovenských korún. "Následne sa v roku 2009 konverzným kurzom prepočítala výška pokuty 1400 SK na euro, pričom pokuta uhradená na mieste alebo do piatich pracovných dní v doplatkovej pokladni bola v sume 40 eur. Suma prepočítaná konverzným kurzom bola 42,176 eura, takže jej výška sa dokonca znížila," zdôraznila Volfová. Ak cestujúci pokutu uhradil až od 6. do 30. pracovného dňa, bola pokuta stanovená vo výške 50 eur.

Hovorkyňa poukazuje aj na to, že Bratislava má v porovnaní s ostatnými, menšími slovenskými mestami, ako sú napríklad Košice, Žilina, Banská Bystrica či Nitra, nižšiu výšku pokuty.

Pokutu dnes môžu cestujúci zaplatiť buď v hotovosti alebo prostredníctvom POS terminálu priamo na mieste. Uhradiť ju môžu prísť aj do doplatkovej pokladne DPB alebo poslať peniaze cez bankový prevod.