Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislavský kraj

DPB začne na jeseň rekonštruovať svoje vozovne

Dopravný podnik Bratislava Foto: TASR/Martin Baumann

DPB podpísal v pondelok (25.8.) so spoločnosťou ZIPP zmluvu o vykonaní stavebných prác v depe Jurajov Dvor a vozovni trolejbusov na Hroboňovej ulici.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Dopravný podnik Bratislava bude v priebehu nasledujúcich mesiacov modernizovať nielen svoj vozový park, ale aj haly, v ktorých sa vykonáva údržba vozidiel MHD. Vďaka prostriedkom z eurofondov vo výške viac ako 12,5 milióna eur sa vo vozovniach uskutočnia stavebné úpravy a nakúpia sa nové technológie pre údržbu vozidiel.

DPB podpísal v pondelok (25.8.) so spoločnosťou ZIPP zmluvu o vykonaní stavebných prác v depe Jurajov Dvor a vozovni trolejbusov na Hroboňovej ulici. Práce by sa podľa generálneho riaditeľa DPB Ľubomíra Belfiho mali začať v októbri, po ukončení procesu stavebného povolenia. Depá by podľa predpokladov mali mať vynovený interiér už v máji 2015.

"Vozovňa na Hroboňovej vznikla na konci 60. rokov, odvtedy v riešení údržby trolejbusov nenastali podstatné zmeny," pripomenul generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi. O potrebe modernizácie tohto depa svedčí napríklad aj to, že bolo budované len pre krátke trolejbusy, no cestujúcich už vozia aj dlhé, kĺbové trolejbusy a tiež nové trolejbusy, ktorými DPB v súčasnosti obmieňa svoj vozový park. Súčasťou modernizácie bude aj vybudovanie protihlukovej steny zo strany Bohúňovej ulice. "Keďže je vozovňa umiestnená v obytnej zóne mesta, eliminovanie hluku je jednou z podmienok čerpania eurofondov na tento projekt," vysvetlil Belfi. Stavebné a technologické úpravy sa dotknú umyvárne či sušiarne trolejbusov, rekonštrukcie podláh, ale aj garáží vozidiel, kde bude prostredníctvom stropných panelov zabezpečené temperovanie garáží elektrickou energiou. "Všetky prevádzky budú mať zrekonštruované vchodové vráta," dodal Belfi.

Jurajov dvor

V prípade vozovne Jurajov dvor budú stavebné úpravy znamenať modernizáciu dielní pre všetky typy vozidiel. "V rámci trolejbusovej dielne budú okrem iného kompletne zrekonštruované podlahy s predlžením montážnych jám, aby v nich mohla prebiehať aj údržba dlhých kĺbových trolejbusov," povedal Belfi.

Električková dielňa bude mať tiež kompletne zrekonštruované podlahy s montážnymi jamami. "Bude tam aj podúrovňový sústruh, ktorý DPB doteraz nemal, a ktorý významne skráti čas na údržbu električiek," dodal riaditeľ DPB.

Modernizácie sa dočká na Jurajovom dvore aj hala pre opravu autobusov. Rekonštrukcia sa bude týkať výmeny podlahy, úpravy strešných svetlíkov ale rekonštrukcie elektroinštalácie a vzduchotechniky.

Celkové náklady stavby predstavujú 12.591.895,92 eura bez DPH, z toho 80,75 percenta bude financovaných z fondov EÚ, 14,25 percenta zo štátneho rozpočtu a päť percent z rozpočtu Hlavného mesta SR Bratislavy.