Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

Električkovú trať v Dúbravke začnú opravovať najneskôr koncom júna

Ilustračné foto

Pôvodne avizovaný termín bol apríl.

Bratislava 25. mája (TASR) - Električkovú trať v bratislavskej Dúbravke, ktorá je dnes v havarijnom stave a vozidlá ňou musia jazdiť zníženou rýchlosťou, by mali začať modernizovať najneskôr koncom júna. Takýto termín najnovšie odhaduje hlavný dopravný inžinier mesta Tibor Schlosser.

"Pravdepodobne v najbližších dňoch bude vyhlásený víťaz verejnej súťaže," uviedol počas tohtotýždňového rokovania mestského zastupiteľstva.

Pôvodne avizovaný termín bol apríl. Tender zdržala námietka jedného z uchádzačov, ktorý sa na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO) sťažoval na podmienky v súťažných podkladoch. Nakoniec však svoju námietku stiahol. Predpokladaná hodnota zákazky na modernizáciu trate je vyše 10,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty a projekt je spolufinancovaný z Operačného programu Doprava. O víťazovi mala rozhodnúť cena. 

Na električkovej trati sa bude podľa Schlossera vymieňať koľajový zvršok aj spodok, ako aj vrchné vedenie. Mesto zmodernizuje trať v úseku od Hanulovej k ulici Pri kríži. Takto by mala s prácami postupovať aj víťazná firma. "K dispozícii bude mať zhotoviteľ celý úsek trasy. V projektovej dokumentácii na stavebné povolenie je navrhnutý plán organizácie výstavby, tento si však môže zhotoviteľ vždy zmeniť podľa svojho," vysvetlil Schlosser. Práce by mali podľa jeho slov trvať asi štyri mesiace.

Bez obmedzení


Hlavný dopravný inžinier podobné obmedzenia, aké sú dnes na inom úseku v Bratislave, Štúrovej ulici, nepredpokladá. "Električková trať je na samostatnom telese, je tam dostatočný priestor," podotkol. Autá by preto podľa jeho slov obmedzené byť nemali. V miestach, kde sa práve bude vyberať alebo ukladať električková trať, ich však zrejme z dvoch pruhov obmedzia na jeden. "Komunikáciu ale v nejakých dlhých úsekoch nezavrieme."

Električky počas opráv nahradí mesto autobusmi. Schlosser vysvetľuje, že náhradná autobusová doprava pôjde zrejme od miesta, kde sa v Karlovej Vsi otáčajú električky.

Modernizáciou majú prejsť aj električkové zastávky a nástupištia. V Dúbravke by mali tiež vzniknúť nové priechody pre peších v tvare písmena Z.

Bratislava bude modernizovať tento úsek z európskych peňazí, ktoré mali ísť pôvodne na novú vlakovú trať s podzemným tunelom spájajúcu bratislavské Predmestie so stanicou Filiálka pri Trnavskom mýte. Mestskí poslanci v septembri 2012 schválili náhradné projekty, medzi ktorými sa ocitla aj trať v Dúbravke.