Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

V Záhorskej Bystrici odmenili 700-tého voliča

Ilustračné foto FOTO TASR/František Iván

Stala sa ním pani Janka, ktorá sa rozhodla voliť úplne na záver volebného dňa.

Bratislava 24. mája (TASR) - V bratislavskej Záhorskej Bystrici to dokázali! Samospráva tejto mestskej časti prisľúbila, že prípadného 700. voliča v eurovoľbách odmení. A napokon tak mohla urobiť, symbolický darček dala vôbec poslednej voličke.

Záhorská Bystrica v tomto roku oslavuje 700. výročie prvej písomnej zmienky, preto sa túto symboliku snaží obec dostať aj do jednotlivých akcií, ktoré sa v Záhorskej Bystrici konajú. "Preto sme sa rozhodli odmeniť 700. voliča," vysvetlil starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. "Sme radi, že sme ho našli, stala sa ním pani Janka, ktorá sa rozhodla voliť úplne na záver volebného dňa," priblížil starosta.

Voličke s poradovým číslom 700 odovzdal darčekovú fľašu s logom obce a jej 700. výročia. "Predpokladám, že 700 voličov, čo tvorí viac ako 20 percent oprávnených voličov Záhorskej Bystrice, zaradí našu mestskú časť medzi obce na Slovensku s vyššou volebnou účasťou, ako bude celoslovenský priemer," dodal Krúpa.

Prvým voličom v bratislavskej Dúbravke bol 85-ročný Milan

Prvým voličom, ktorý vhodil hlasovací lístok do volebnej schránky vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v bratislavskej Dúbravke, bol 85-ročný obyvateľ mestskej časti, pán Milan
FOTO TASR/Erik Mader
Prvým voličom, ktorý vhodil hlasovací lístok do volebnej schránky v dnešných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v bratislavskej Dúbravke, bol 85-ročný obyvateľ mestskej časti, pán Milan. Pred jednou z volebných miestností v Základnej škole na Beňovského ulici čakal už tri minúty pred siedmou hodinou.

Pán Milan sa zúčastňuje na každých voľbách. Z veľkej ponuky kandidátov na poslancov do EP si podľa svojich slov nemal problém vybrať. Od trinástich slovenských poslancov v europarlamente v očakáva, že presadia hlavne väčšie dotácie pre slovenské poľnohospodárstvo.

"Tam sú pre nás nízke dotácie, iným krajinám dáva únia viac," povedal.

Do ZŠ Beňovského, kde sa volí v rámci šiestich volebných okrskov v Dúbravke, prichádzajú voliči od rána priebežne. Hoci chodia po jednom, volebné miestnosti nezívajú prázdnotou.

V bratislavskej Dúbravke je 31 volebných okrskov. Volebné miestnosti sa nachádzajú v siedmich budovách. Podľa Gabriela Kosnáča z organizačného oddelenia Miestneho úradu Bratislava-Dúbravka voľby sa začali pokojne. "V jednom prípade sme museli dopĺňať členov okrskových volebných komisií," uviedol pre TASR Kosnáč.

Voľby do Európskeho parlamentu budú dnes do 22.00 h. Ich výsledky budú zverejnené až v nedeľu o 23.00 h, kedy sa ukončia voľby v poslednej krajine zo skupiny 28 štátov patriacich do únie. Slováci si do 750-členného europarlamentu zvolia 13 poslancov.

Prvým voličom vo Vajnoroch bol starosta Ján Mrva

Na snímke starosta Vajnor Ján Mrva.
FOTO TASR
Bratislavská mestská časť (MsČ) Vajnory má vyše 5000 obyvateľov. Občania tu dnes môžu voliť svojich zástupcov do Európskeho parlamentu (EP) v štyroch okrskových volebných miestnostiach, ktoré sa nachádzajú v dvoch miestnych základných školách. Všetky miestnosti otvorili načas, o 7.00 h.

Prvým voličom v druhom volebnom okrsku bol starosta MsČ Ján Mrva. Pre TASR uviedol: "Každé voľby, teda aj do Európskeho parlamentu, považujem za veľmi dôležité, lebo prostredníctvom demokratických volieb rozhodujú ľudia o svojej budúcnosti na obdobie niekoľkých rokov. Preto som prišiel do volebnej miestnosti hneď po jej otvorení, aby som motivoval našich voličov vo Vajnoroch k čo najvyššej volebnej účasti."

Ako dodal, význam volieb do EP spočíva, okrem iného, aj v budúcej možnosti čerpania eurofondov. Vieme, aké obmedzené možnosti mal v tomto smere Bratislavský kraj v predchádzajúcom období. "Naša samospráva už čerpala z eurofondov, napríklad na vybudovanie predpolia miestneho úradu a jeho samotnú obnovu, z európskych peňazí sme revitalizovali park Pod lipami a momentálne obnovujeme 28 kilometrov cyklotrás v rámci projektu JURAVA medzi Vajnormi, Svätým Jurom a Račou, čo je veľmi dôležitá vec pri budovaní novej infraštruktúry v našej časti Európy," priblížil starosta Ján Mrva.

V bratislavskom Lamači volil aj občan Veľkej Británie

Na dnešných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sa zúčastnil aj Brit, ktorý má trvalé bydlisko v bratislavskom Lamači. Martin Clifford Styan prišiel voliť, pretože tieto voľby do EP považuje za veľmi dôležité, najmä vzhľadom k narastajúcemu euroskepticizmu.

Na snímke Brit Martin Clifford Styan vhadzuje svoj hlas do volebnej urny počas volieb do Európskeho parlamentu v bratislavskej mestskej časti Lamač
FOTO TASR/Erik Máder
"Európsku integráciu som považoval za veľmi dôležitú už od čias, keď Británia vstúpila do únie v roku 1973," uviedol pre TASR rodák z Londýna, ktorý sa vo Veľkej Británii zúčastnil aj prvých volieb do Európskeho parlamentu v roku 1979. "Ťažké obdobie, ktorým Európa v posledných rokoch musí čeliť, spôsobilo nárast euroskeptikov v mnohých krajinách, príkladom je aj Veľká Británia. Preto je pre budúcnosť únie dôležité, aby v týchto voľbách prišlo voliť čo najviac ľudí," uviedol Angličan, ktorý na Slovensku žije od roku 1990 a v súčasnosti pracuje ako prekladateľ.

Styan je jedným z 33 občanov iných štátov EÚ, ktorí sa v rámci tohtoročných volieb do EP dali zapísať do zoznamu voličov na Slovensku. "Musím sa priznať, že vzhľadom k tomuto počtu sa tak trochu cítim ako rarita," priznal so smiechom.

Medzi cudzincami z krajín EÚ, ktorí v súvislosti s dnešnými voľbami do EP požiadali slovenské orgány o zapísanie do zoznamu voličov na Slovensku, je najviac Čechov a Poliakov.

Návštevníci Dňa otvorených pivníc nezabudli ani na voľby do EP

Voľbám do Európskeho parlamentu pridáva na zaujímavosti aj Deň otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste (MVC). Od Devína až po Trnavu dnes otvorili vinári 141 pivníc pre tisíce milovníkov vínnej turistiky, ktorí ochutnávajú vína priamo u výrobcov.

Do Vajnorskej pivnice už zavítali stovky návštevníkov. Na otázku TASR, či sa zúčastnili aj na voľbách do EP odzneli rôzne odpovede – jedni už boli, druhí sa len chystajú, tretí ešte uvidia, no našli sa aj takí, ktorí eurovoľby kategoricky odmietli. Jedným z návštevníkov, ktorí boli voliť ešte predpoludním bol aj rodák z Vajnôr, poslanec mestského zastupiteľstva Ján Panák.



„Eurovoľby považujem za dôležité. Občania rozhodujú o sebe a zároveň aj o Slovensku, zvolia si zástupcov, ktorí ich budú reprezentovať na úrovni Európskej únie. Pre nás majú voľby osobitný význam najmä vo vzťahu k eurofondom, za ktoré dnes na Slovensku budujeme veľké projekty. Tie nám pomáhajú vylepšovať hospodársku a dopravnú situáciu," povedal Panák.