Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Hlavné mesto chystá súťaž na opravu Mosta SNP

Na archívnej snímke pohľad na Most SNP v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Najvhodnejší postup zvárania poškodených zvarov vybralo hlavné mesto v spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou (STU).

Bratislava 13. februára (TASR) - Hlavné mesto chystá tender na opravu porušených zvarov nosníkov na Moste SNP v Bratislave. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré TASR poskytli z bratislavského magistrátu. Hlavné mesto ešte v roku 2022 potvrdilo, že mimoriadna kontrola odhalila na niektorých miestach mosta ich porušenie. Zároveň však deklarovalo, že most je napriek tomu bezpečný a prevádzkovateľný.

"Verejnú súťaž aktuálne pripravujeme," skonštatoval hovorca Bratislavy Peter Bubla s tým, že súčasťou podkladov sú navrhnuté technologické postupy zvárania i závery z mimoriadnej prehliadky mosta z konca roka 2023 na preverenie aktuálneho stavu.

Najvhodnejší postup zvárania poškodených zvarov vybralo hlavné mesto v spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou (STU). Vybrané boli s dôrazom na to, aby nebola poškodená izolácia a asfaltový povrch vozovky na moste, ale zároveň aby bola dosiahnutá kvalita v zmysle platných noriem. "Proces bol skutočne precízny," zdôraznil Bubla s tým, že na vzorkách mostovky bola zrealizovaná séria skúšobných zvarov rôznymi formami a postupmi zvárania.

Mimoriadnu prehliadku Mosta SNP zrealizovalo hlavné mesto aj koncom minulého roka. Zameraná bola na kontrolu stavu už zisteného poškodenia zvarov. Zároveň však v spolupráci so Strojníckou fakultou STU bola vykonaná aj základná obhliadka a diagnostika lán mosta, ktoré sú v poriadku. Ich kontrolu plánuje hlavné mesto aj v budúcnosti.

V súvislosti s avizovanou opravou bola už v minulosti znížená maximálna povolená rýchlosť na Moste SNP pre autá zo 60 na 50 kilometrov za hodinu.

Hlavné mesto má v správe tri mosty ponad Dunaj, ktoré pravidelne kontroluje. Stupeň hodnotenia mostov vyplýva zo záverov týchto kontrolných prehliadok. Tie koncom roka potvrdili podľa magistrátu priaznivý stav Mosta Apollo a veľmi dobrý stav Starého mosta. Okrem iného sa kontroloval stav povrchov či protikoróznej ochrany konštrukčných prvkov mostov či izolácie.