Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Bratislavský kraj

International Gypsy Fest prinesie rómskych umelcov z viacerých krajín

International Gypsy Fest, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Súčasťou festivalu budú koncerty kapiel z Francúzska, Slovinska či Rumunska, pestrofarebný sprievod v centre metropoly a slávnostný galaprogram.

Bratislava 7. júla (TASR) - Bratislava bude v dňoch 5. až 9. augusta dejiskom 7. ročníka svetového rómskeho festivalu International Gypsy Fest. Aj tento rok ponúkne svojim priaznivcom koncerty, pestrofarebný sprievod účinkujúcich či rekonštrukciu rómsko-nerómskej svadby.

"International Gypsy Fest už nie podujatím len pre Rómov, práve naopak. Navštevuje ho aj majoritná spoločnosť a záujem o sprievodné podujatia je každým rokom väčší," uviedol pre médiá riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

Aj keď občianske združenie Roma Production bojuje každý rok o prežitie pre nedostatok finančných prostriedkov, snaží sa udržať úroveň najväčšieho rómskeho festivalu. Súčasťou 7. ročníka festivalu bude po prvý raz rekonštrukcia rómsko-nerómskej svadby. "Podieľať sa na nej budú herci z Novej scény. Kto bude nevestou a kto ženíchom, zatiaľ neprezradím. Našim priaznivcom ale môžem sľúbiť, že toto podujatie bude plné emócií, hudby, tanca a rómskych tradícií. Na projekte spolupracuje aj etnológ René Lužica, ktorý sa podieľal na príprave známeho dokumentárneho cyklu Detivetra," dodal Šivák.

V minulom ročníku zarezonovala u verejnosti veľkolepá módna show rómskeho návrhára Pavla Berkyho. International Gypsy Fest tak aj tento rok verejnosti predstaví ďalšieho úspešného dizajnéra. Toto podujatie podporujú viaceré známe osobnosti, jednou z nich je napríklad Adela Banášová, ktorá bude fashion show moderovať.

Pestrofarebný sprievod v centre metropoly

Súčasťou festivalu budú koncerty kapiel z Francúzska, Slovinska či Rumunska, pestrofarebný sprievod v centre metropoly a slávnostný galaprogram. Festival neukazuje len farebnosť rómskej kultúry a tradícií, ale je to aj prostriedok k integrácii a nadviazania komunikácie medzi rómskou komunitou a väčšinovou spoločnosťou.

Projekt je financovaný z dotácie program Kultúra národnostných menšín 2014. Záštitu nad podujatím prevzal predseda vlády SR Robert Fico, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák a primátor hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik.

Podujatie je súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2014. Cieľom festivalu je ukázať bohatstvo rómskej kultúry a tradícií, ktoré sú súčasťou slovenskej, európskej i svetovej kultúry, prispieť k integrácii Rómov do spoločnosti a vytvárať multikultúrnu spoločnosť, zlepšiť vzťahy medzi majoritnou spoločnosťou a rómskou komunitou prostredníctvom prezentácie rómskej kultúry, byť nielen hudobným, ale aj vzdelávacím, interaktívnym projektom.

International Gypsy Fest sa na Slovensku organizuje od roku 2008. Na festivale počas šiestich rokov vystúpili umelci z Indie, Brazílie, Argentíny, Španielska, Švédska, Nemecka, Macedónska, Srbska, Rumunska, Bulharska, Ukrajiny, Poľska, Rakúska, Maďarska, Česka a Slovenska. O festivale pravidelne informujú najväčšie domáce médiá. O podujatí informovala vo svojom vysielaní už aj prestížna americká televízia CNN.