Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislavský kraj

Na jesenných Bratislavských módnych dňoch sa predstaví 30 dizajnérov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na podujatí oslávia aj 20 rokov módnej značky Jany Pištejovej

Bratislava 13. októbra (TASR) - Vyše 30 dizajnérov a značiek zo Slovenska i zahraničia sa počas troch dní predstaví na jesennej časti Bratislavských módnych dní (BMD). Podujatie, ktoré v sebe spája etablovaných návrhárov spolu s mladými talentovanými tvorcami, štartuje dnes večer v úplne nových priestoroch Refinery Gallery.

Program prvého dňa patrí šestici mladých dizajnérov, ktorí v rámci súťaže Hľadáme nové tváre módnej scény predstavia svoj pohľad na tohtoročnú súťažnú tému Poetická ženskosť. Porota z nich počas večera vyberie víťaza, ktorý okrem prestížneho titulu získa viacero hodnotných cien. "Dnes večer to budú mať finalisti ťažšie ako po iné roky. Platnou členkou poroty sa stane počas tohto ročníka Anna Florenzi z Universitá La Sapienza v Ríme, ktorá víťazovi venuje pobyt na tejto prestížnej škole," informovala na dnešnej tlačovej konferencii Mária Reháková, riaditeľka usporiadateľskej Agentúry Promotion.

Podľa nej sa BMD podarilo "posunúť za hranice" prezentáciou slovenských tvorcov na prehliadkach v Ríme, vo Viedni a v New Yorku, kde Slovensko reprezentovala minuloročná víťazka projektu Hľadáme nové tváre módne scény Blažena Ostrovská. "S kolekciou Milan Rastislav Štefánik získala veľké sympatie Američanov," doplnila Reháková na margo návrhárky, ktorá sa nedávno vrátila z New Yorku a svoje úspešné modely predstaví dnes večer bratislavskému publiku. Jeho záver bude patriť tiež kolekciám Zlatice Hujbertovej a dvojici značiek LaRena a Stefano Pellicceria.



Na úvod druhého večera módneho maratónu sa s novou kolekciou predstaví talianska návrhárka Manuela Mariotti tvoriaca pre značku DonDup. Špeciálnou prehliadkou oslávi 20. výročie pôsobenia na módnej scéne slovenská návrhárka Jana Pištejová, ktorá si pre priaznivcov módy pripravila unikátnu šou spolu s mladým módnym tvorcom Róbertom Vrzalom. "Pracovali sme na tom desať týždňov a ono to celé zbehne za nejakú hodinku, ale prípravy sú nekonečné. Človek chce vždy dať do toho maximum, aby to malo čo najväčší efekt pre divákov," uviedla Jana Pištejová, ktorá sa zároveň stane krstnou mamou novej publikácie vydavateľstva Ikar - Móda. "Je tam od A po Z všetko - celý vývoj módy. Túto knihu sme kúpili aj vďaka BMD, je to veľmi drahá publikácia, čo sa týka prekladu, bolo potrebné na ňu vynaložiť veľa prostriedkov," priznala generálna manažérka Euromedia group, členka predstavenstva vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká s tým, že unikátna kniha poteší všetky ženy, ktoré majú blízko k móde.



Záverečný deň BMD (15. 10.) spojí slovenské dizajnérske špičky so svetovými menami. Vrcholom večera bude prehliadka kolekcií z dielne Rozbora Couture a o finále sa postará talianska návrhárka Giada Curti.