Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

Jarná Malokarpatská vínna cesta otvorí 141 pivníc

Vinná pivnica Foto: TASR/Tomáš Doboš

Okrem kvalitných vín viaceré vínne pivnice ponúknu návštevníkom aj gastronomické špeciality.

Bratislava 21. januára (TASR) – Milovníci vínnej turistiky sa môžu tešiť na koniec tohto týždňa (23.-24.5), počas ktorého sa uskutočnia Dni otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste. Jarný termín tradičného podujatia na sviatok sv. Urbana, patróna všetkých vinohradníkov a vinárov, sa začína v piatok o 14.00 a v sobotu o 13.00 h s rovnakým termínom záverečnej o 21.00 h. Pivnice otvorí 141 vinárov od Bratislavy až po Trnavu.

Ostatné valné zhromaždenie Združenia Malokarpatská vínna cesta (MVC) rozhodlo, že jarný termín degustácie predovšetkým mladých vín sa bude konať po dva dni, tak ako obľúbenejšie jesenné Dni otvorených pivníc v novembri.

„Jarný termín Dní otvorených pivníc sa stáva čoraz zaujímavejší a žiadaný, hoci sa neteší až tak veľkému záujmu zo strany milovníkov dobrého malokarpatského vína, ako obdobné podujatie uprostred jesene. Verím však, že 9. ročník nadchádzajúceho jarného podujatia nadchne návštevníkov rovnako ako pripravovaný 15. ročník v tohtoročnej jeseni,“ uviedol predseda Združenia MVC Milan Pavelka. Okrem kvalitných vín viaceré vínne pivnice ponúknu návštevníkom aj gastronomické špeciality, typické pre malokarpatský región a určite v mnohých nebude chýbať ani štýlová hudobná produkcia.

Najväčšou vinohradníckou a vinárskou oblasťou na Slovensku je Malokarpatská, kde sa vinohradníctvo viaže prevažne na juhovýchodné stráne Malých Karpát.

"Od polovice 90. rokov minulého storočia sa vo vinohradníckych oblastiach Slovenska objavuje myšlienka vytvorenia vínnych ciest, ktoré by využili danosti vinohradníckej krajiny, vína ako jedinečného nápoja a miestnej gastronómie na vytvorenie cielených produktov pre návštevníkov. Najviac v tom pokročila Malokarpatská vínna cesta, ktorá sa z pôvodnej myšlienky zmenila na ponuku celoročného programu podujatí, viazaných na činnosti spojené s pestovaním viniča, výrobou vína i ponukou atraktívnych zariadení, typických pre tento vinohradnícky región. Čoraz väčšiu popularitu v celoročnej ponuke MVC najnovšie na seba viaže aj Deň otvorených viníc. Je aktívne turisticky viazaný nielen na degustáciu vína, ale aj ochutnávku hrozna, z ktorého sa víno vyrába. Aj táto akcia podporuje rozvoj turizmu v regióne,“ uzavrel Milan Pavelka.