Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

Mestá a obce sa zhodli na spoločnej pomoci pri čerpaní eurofondov

Pohľad na hlavné mesto SR, Bratislavu z vyhliadkovej plošiny kaviarne UFO na Moste SNP nad európskym veľtokom, riekou Dunaj v Bratislave. Na snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (uprostred), Rázusovo nábrežie (dole), v strede zdola hore cestná estakáda z Mosta SNP, Rybné námestie a Staromestská ulica. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na čerpanie eurofondov v novom programovacom období 2014-2020 budú pre mestá a obce na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) slúžiť sprostredkovateľské orgány - hlavné mesto a kraj.

Bratislava 25. februára (TASR) - Na čerpanie eurofondov v novom programovacom období 2014-2020 budú pre mestá a obce na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) slúžiť sprostredkovateľské orgány - hlavné mesto a kraj, ktoré budú spolupracovať formou spoločného technického sekretariátu. Dohodli sa na tom dnes primátori a starostovia obcí aj mestských častí v BSK na rokovaní Rady partnerstva v Bratislave. Vyjadrili tým podporu pokračovaniu v doterajšej spolupráci samosprávneho kraja a hlavného mesta pri implementovaní Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

Podľa predsedu Regionálneho združenia miest a obcí malokarpatského regiónu a starostu obce Píla Radovana Mičuneka bude prijatá dohoda plusom pre celý Bratislavský kraj. "Spoločný technický sekretariát bude postavený na existujúcom SORE, ktoré je na Bratislavskom samosprávnom kraji a má veľké skúsenosti i kvalifikovaných ľudí," vysvetlil Mičunek.

"Som rád, že došlo k všeobecnej zhode a verím, že budeme úspešne čerpať eurofondy na projekty, ktoré pomôžu a skvalitnia život našich obyvateľov," povedal pri tejto príležitosti predseda BSK Pavol Frešo.

Dohodnutá štruktúra spolupráce bude prerokovaná s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré ju má odobriť. Podľa slov primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala ministerstvo ju prijalo s nadšením a na rovnakom princípe spoločného technického sekretariátu plánujú fungovať aj ostatné samosprávne kraje.

Potrebné je ešte uzavrieť debatu k štatútu Rady partnerstva Bratislavského kraja tak, aby došlo k uspokojujúcemu konsenzu pre všetkých. Primátor Malaciek Juraj Říha v tejto súvislosti uviedol, že existujú rozdielne názory na spôsob zabezpečenia čerpania prostriedkov z eurofondov v novom programovacom období. "Všetci zúčastnení však majú záujem o vecné riešenie," povedal Říha. Podľa členky Regionálneho združenia starostov hlavného mesta SR Bratislavy a starostky bratislavských Podunajských Biskupíc Alžbety Ožvaldovej by mali členovia rady dospieť k dohode na zasadnutí po jarných prázdninách na západnom Slovensku. Štatút Rady partnerstva musí byť Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR odobrený do konca marca.

Spoluprácu Bratislavského kraja a hlavného mesta SR Bratislavy podporili všetci zúčastnení členovia Rady partnerstva. Úrad BSK tak bude naďalej zabezpečovať implementačnú časť pre europrojekty financované z IROP, v ktorom môžu samosprávy, neziskové organizácie, ale aj súkromníci realizovať projekty zamerané na oblasť materských, základných a stredných škôl, sociálne služby, dopravu, cyklodopravu, kultúrny a kreatívny priemysel. Pomoc tak dostanú nielen projekty na území hlavného mesta, ale všetkých obcí a miest v Bratislavskom kraji.