Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislavský kraj

Na rekonštrukciu strechy bratislavskej Reduty použili 70.000 škridiel

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Za najkomplikovanejšiu označil Novák tretiu etapu. Išlo o časť strechy nad Koncertnou sálou SF a celú časť strechy z Mostovej ulice i strechu od nádvoria.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) kompletne dokončila rekonštrukciu strechy svojej sídelnej budovy v decembri 2023. Informovalo o tom vedenie SF na utorkovom (23. 4.) verejnom odpočte činnosti za uplynulý rok. "Rekonštrukcia prebiehala za plnej prevádzky a bez obmedzenia celej koncertnej sezóny aj skúšok. Rozdelená bola do štyroch etáp," uviedol Rudolf Novák, riaditeľ pre technickú prevádzku SF.

Rekonštrukcia strechy bratislavskej Reduty sa začala v júni 2022 časťou zo strany Mostovej ulice. Spočívala v kompletnej výmene medenej krytiny, tvorenej kombináciou tašiek, plochých plechov a šesťuholníkových šablón. Podľa Nováka ju SF začala financovať z prostriedkov, ktoré jej zostali po pre pandémiu nezrealizovaných Bratislavských hudobných slávnostiach (BHS). Ďalšie etapy rekonštrukčných prác strechy národnej kultúrnej pamiatky boli financované zo štátneho rozpočtu.

Za najkomplikovanejšiu označil Novák tretiu etapu. Išlo o časť strechy nad Koncertnou sálou SF a celú časť strechy z Mostovej ulice i strechu od nádvoria. Práce spočívali v kompletnej výmene medenej krytiny, tvorenej kombináciou tašiek, plochých plechov a šesťuholníkových šablón. "Aj kupolu s nádhernými remeselnými medenými figúrami bolo potrebné rekonštruovať - demontovať, repasovať a vrátiť na pôvodné miesta," dodal šéf pre technickú prevádzku filharmónie s tým, že rekonštrukčné práce prebehli aj na časti tambury kupoly, v ktorej je osadených 12 okien elipsovitého tvaru a ozdobné klampiarske prvky.

Celú rekonštrukciu strechy, na ktorej vymenili 70.000 škridiel, ukončili štvrtou etapou. Počas nej došlo k výmene krytiny na časti budovy z Námestia Eugena Suchoňa. Novák zdôraznil, že celá rekonštrukcia prebiehala za stáleho dozoru Pamiatkového úradu, ktorého pripomienky museli zohľadniť. "Práce navyše sme museli realizovať tak, ako boli požadované, vzhľadom k tomu sa navýšil aj celkový rozpočet stavby," dodal.

Rozpočtovým opatrením z 15. decembra 2023 dostala SF z Ministerstva kultúry SR peniaze na dofinancovanie rekonštrukcie strechy Reduty v sume 258.915 eur. Filharmónia pripomína, že žiadosť o toto dofinancovanie mala podanú dlhšiu dobu, nakoľko sa snažila dokončiť stavbu pred záverom roka 2023. Celková rekonštrukcia strechy Reduty stála 2,9 milióna eur.