Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

OZ Bratislavské rožky pripravuje tematické prechádzky

Na snímke atmosféra pikniku s bratislavskými rožkami. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Občianske združenie predstavuje históriu a kultúru Bratislavy a poskytuje informácie aj o aktivitách spojených so záchranou a uchovávaním spoločného dedičstva Bratislavčanov

Bratislava 28. marca (TASR) - Prostredníctvom najlepších sprievodcov a historikov aj v tomto roku pomáha Občianske združenie (OZ) Bratislavské rožky objavovať aj menej známe miesta hlavného mesta SR. Pravidelné tematické prechádzky sa začnú v sobotu (29. 3.).

Záujemcov očakávame o 14.00 h na Panenskej ulici pred Veľkým evanjelickým kostolom. Povedala to TASR predsedníčka OZ Eva Bolemant.

Ako uviedla, vlani sa uskutočnilo 14 prechádzok, na každej z nich sa zúčastnilo približne 40 účastníkov. "Počas tohtoročnej prvej akcie sa zoznámime s históriou evanjelických kostolov na Panenskej ulici. Na ďalších prechádzkach navštívime kostoly kapucínov, vydáme sa po stopách starých hraničných kameňov Bratislavy, poprechádzame sa po bratislavskom bulvári – Štefánikovej ulici, navštívime cintorín pri Kozej bráne," priblížila. Dodala, že záujemcovia si môžu vypočuť aj historky zo starého Prešporka. "Navštívime židovské pamiatky Bratislavy, o. i. mauzóleum Chatama Sofera alebo jedinú zachovanú synagógu nášho mesta," pokračovala s tým, že vstupné na prechádzky je dobrovoľné.

Občianske združenie Bratislavské rožky je prevádzkovateľom dvojjazyčného internetového portálu www.bratislavskerozky.sk/www.pozsonyikifli.sk. Okrem toho, že predstavuje históriu a kultúru Bratislavy, poskytuje informácie aj o aktivitách spojených so záchranou a uchovávaním spoločného dedičstva Bratislavčanov, medzi ktoré patrí napr. digitalizácia historických dokumentov, vytváranie databáz, virtuálnych výstav, interaktívnych máp a pod.