Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Bratislavský kraj

Pezinské viechy môže verejnosť aj tento rok navštíviť do októbra

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Vstup do pezinských viech je bezplatný. Otvorené budú v júni až v auguste od 17.00 h do 21.00 h a v septembri až v októbri od 17.00 h do 20.00 h.

Pezinok 2. júna (TASR) – Verejnosť môže aj v tomto roku zažiť čaro pezinských viech. Svoje priestory sa rozhodlo do konca októbra sprístupniť 11 miestnych vinárstiev. Od konca mája je každý týždeň, od stredy do soboty, k dispozícii minimálne jedno vinárstvo, ktoré ponúka návštevníkom svoje produkty v autentickom prostredí. Informuje o tom mesto Pezinok na svojej webovej stránke.

Každá zo sprístupnených viech je na priečelí domu označená tradičným symbolom, a to zväzkom z letorastov viniča v tvare kruhu, ozdobeného červenou a zelenou stuhou. Podľa samosprávy miestni vinári využívali v minulosti viechy na odpredaj časti svojho vína. "Takto bol zabezpečený čiastočný odbyt vína a domáci mali kam zájsť na pohárik a posedieť si v neformálnom prostredí," informuje mesto. Zaručené bolo vždy dobré víno priamo od výrobcu a za priaznivú cenu. Rakúšania si túto tradíciu udržiavajú dodnes.

Vstup do pezinských viech je bezplatný. Otvorené budú v júni až v auguste od 17.00 h do 21.00 h a v septembri až v októbri od 17.00 h do 20.00 h. Rozpis termínov otvorenia jednotlivých viech nájde verejnosť na webovej stránke Malokarpatského múzea v Pezinku.

Projekt Pezinské viechy, za ktorým stojí Malokarpatské múzeum v spolupráci so Združením pezinských vinohradníkov a vinárov, chce nadviazať na tradíciu starých miestnych viech.