Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

Pezinskí poslanci splyňovaciu elektráreň odmietajú

Erb mesta Pezinok Foto: Heraldický register

Píšu o tom v spoločnom vyhlásení, ktorý jednohlasne schválili na štvrtkovom (12.2.) mestskom zastupiteľstve.

Pezinok 13. februára (TASR) - Mestskí poslanci v Pezinku spolu s vedením samosprávy dôrazne odmietajú umiestnenie a výstavbu splyňovacej elektrárne na území mesta. Píšu o tom v spoločnom vyhlásení, ktorý jednohlasne schválili na štvrtkovom (12.2.) mestskom zastupiteľstve. Chcú ho doručiť ministerstvu životného prostredia a všetkým štátnym orgánom, ktoré budú plánovanú výstavbu elektrárne posudzovať.

Podľa poslancov realizácia tohto projektu vôbec nerieši problém nakladania s odpadmi v Pezinku a okolí. "Ešte viac by zaťažila už aj tak v súčasnosti nad únosnú mieru ohrozované životné prostredie," uvádzajú. Tvrdia totiž, že elektráreň by bola popri skládke v Starej jame, hrozbe vybudovania skládky v Novej jame či vysokému výskytu radónu a znečisteniu vzduchu tranzitnou dopravou nežiaducou záťažou.

"Pripájame sa tiež k obyvateľom a starostom okolitých obcí, ktorí tento projekt rovnako odmietli," podotkli poslanci.

Splyňovaciu elektráreň na okraji Pezinka plánuje postaviť v júni spoločnosť Brilant SK, v blízkosti Panholeckej cesty alebo v existujúcom priemyselnom areáli v lokalite Glejovka. Podľa konateľa spoločnosti Rastislava Cichého sa však momentálne prikláňajú k druhému variantu.

Elektrina by sa tu mala vyrábať vďaka zhodnocovaniu odpadu, a to splyňovaním prevažne komunálneho odpadu a drevenej štiepky. Taktiež sa tu má triediť odpad, vyrábať syntézny plyn či nafta. Vyrobená elektrická energia by mala byť distribuovaná aj do verejnej elektrickej siete. Nafta by bola určená na predaj. Za rok sa má v zariadení spracovať približne 17.300 ton odpadu.

K súčasnej správe o hodnotení projektu mohli ľudia zasielať svoje písomné stanoviská ministerstvu životného prostredia do 7. februára. Verejnosť i dotknuté samosprávy s výstavbou splyňovacej elektrárne väčšinou nesúhlasia, pretože jej prevádzka má mať negatívny vplyv na životné prostredie, život ľudí a môže tiež zaťažiť aj komunikácie.

Investor však oponuje tým, že pri prevádzkovaní elektrárne nedôjde k nadlimitnému zaťaženiu žiadnej zložky životného prostredia. Táto technológia zhodnocovania odpadu je podľa neho jedna z najmodernejších a v súlade so smernicami Európskej únie.